Hengelsportvereniging de Puitaal combineert sportvissen met gezelligheid.
Hengelsportvereniging de Puitaal combineert sportvissen met gezelligheid.

Halve eeuw Hengelsportvereniging De Puitaal

Algemeen

WOUW - Hengelsportvereniging De Puitaal heeft onlangs het 50-jarig bestaan gevierd met een gezellige feestmiddag en jaarlijkse prijsuitreiking van de onderlinge competitie. Daarnaast is er ook een jubileumwedstrijd gevist op de boot “MS de Desiré” op de Oosterschelde. Twee dagen waar de gezelligheid troef was.

Harry Bekers, Harrie van Gastel en Dré Mathijsen waren de initiatiefnemers om in 1972 een hengelsportvereniging op te richten. Er waren in Wouw sportvissers die bij andere clubs aangesloten waren, dus een eigen Wouwse vereniging was een logische stap. 

De officiële oprichting van De Puitaal was op 27 oktober een feit en de vereniging telde gelijk al zeventien leden. Naast het bestuur werden al snel verschillende commissies samengesteld voor zowel het zoet- als zoutwatervissen. Er moest namelijk veel geregeld worden.

Thuishonk

Café Jaclie van Jan Mens werd het gastvrije thuishonk waar de nodige vergaderingen gehouden werden en feestjes gevierd zijn. Leden van het eerste uur herinneren zich nog de gezellige mosselavonden en barbecues. 

Zoals in die tijd gebruikelijk was, werd er ook een koninklijke erkenning aangevraagd en deze werd al snel gehonoreerd.

Wedstrijden

Secretaris Corné van de Kar van HSV de Puitaal vertelt: “In de beginjaren werden alleen onderlinge wedstrijden gehouden, zowel op zoet als zout water. Wedstrijden met 45 vissers aan de waterkant waren geen uitzondering. Ook het aantal jeugdleden van minimaal 24 vissertjes gaf de vereniging veel kleur en toekomst. In de jaren 80 is zelfs nog een jeugdlid Nederlands Kampioen geweest. Helaas liep het aantal jeugdvissers bij het 25-jarig bestaan al terug en die daling heeft zich voortgezet zodat we nu helaas geen enkel jeugdlid meer hebben.”

Internationaal

Vanaf de jaren 90 werd er steeds meer deelgenomen aan grote nationale en internationale wedstrijden, zowel individueel als in korpsverband. Een vertegenwoordiging van 40 Puitalers was geen uitzondering. En niet zonder succes. “We hebben Nederlands Kampioenen in onze vereniging gehad en ook heeft een aantal leden zelfs deelgenomen aan het WK in onder andere Italië, Portugal en Brazilië. Beroemd in Wouw en omstreken was ons eigen Wouws Kampioenschap waar veel deelnemers op af kwamen. Naast de onderlinge competitie was er ook jaarlijks een wedstrijd met de grootste bot en paling en een bootwedstrijd op de Nieuwkoopse Plassen”, aldus Corné van de Kar.

Gezelligheid

Het 25-jarig bestaan in 1997 werd groots gevierd met een dansavond met live band, koud buffet en een fototentoonstelling. Zelfs een receptie met toespraak van de wethouder ontbrak niet. Toen was het ledental nog 150 vissers groot. Heden ten dage is het ledental fors minder en wordt er alleen nog een onderlinge bootwedstrijdcompetitie op de Oosterschelde gehouden. Met een vaste groep vissers worden fanatiek de wedstrijden gevist, maar gezelligheid is het belangrijkste aspect van de dag. Enkele leden vissen nog steeds grote wedstrijden, maar niet meer in korpsverband. 

Welkom

Er is nog ruimte op de boot voor nieuwe leden, dus wie interesse heeft om mee te gaan vissen in competitieverband, kan altijd een mail sturen naar: hsvdepuitaal@gmail.com

Afbeelding