Snelfietsroute F58 tussen Bergen op Zoom en Roosendaal is in aanleg.
Snelfietsroute F58 tussen Bergen op Zoom en Roosendaal is in aanleg.

Realisatie fietssnelweg de F58

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – ROOSENDAAL - De F58, de fietssnelweg die Bergen op Zoom en Roosendaal met elkaar verbindt, komt er eindelijk. Na een aanlooptraject dat drie jaar duurde ging onlangs de eerste schop de grond in. Over een klein jaar kun je dan in een half uurtje naar Roosendaal fietsen.

De eerste tegel uit het oude fietspad werd geschept langs de militaire erevelden aan de Ruytershoveweg, en markeerde daarmee de eerste stap op weg naar de F58, de langverwachte “fietssnelweg” tussen Bergen op Zoom en Roosendaal. In totaal wordt de F58 12 kilometer lang, het “Bergse” deel bedraagt zo’n 3200 meter.

Omleidingsroute

Aannemer Dura Vermeer gaat dat in fases aanleggen, vertelt hoofduitvoerder Richard van den Beemd: “We houden rekening met het broedseizoen en de vleermuispopulatie. Nu werken we door tot eind maart, daarna starten we eind augustus weer opnieuw, tot de voltooiing van het project in december 2023. Tijdens het werk van dit tracé komt er een omleidingsroute voor fietsers, maar de Ruytershoveweg en de erevelden blijven gewoon bereikbaar.”

Stimuleren

Al in 2019 tekende de gemeente Bergen op Zoom de bestuursovereenkomst met de gemeente Roosendaal en de provincie Noord-Brabant over de aanleg van de F58. De F58 is deel van een provinciebreed fietsnetwerk dat van grote meerwaarde is.
Portefeuillehouder wethouder Peter Verroen van gemeente Bergen op Zoom, die onlangs de starthandeling verrichtte aan de Ruytershoveweg,  licht toe: “Tegelijk met de aanleg van de fietssnelweg willen we inwoners en bedrijven stimuleren om meer gebruik te maken van de fiets. Nu maken elke dag zo’n 500 fietsers gebruik van het fietspad, we gaan voor een verdubbeling. Hoe meer mensen overstappen van de A58 naar de F58, hoe beter.”

Start aanleg F58 snelfietsroute tussen Bergen op Zoom en Roosendaal