Afbeelding

Gemeentelijke groenstrook; even niet groen meer!

Algemeen

GEMEENTE ROOSENDAAL / TOLBERG - Het onderhoud aan gemeentelijke en provinciale groenstroken wekt met enige regelmaat interesse op bij bewoners en passanten. Waarom worden die heggen en bomen machinaal zo toegetakeld? Als de maaiers zijn vertrokken lijkt het wel oorlogsgebied. Enorm beschadigde bomen, boomtakken en struiken blijven achter. Hoe moet dat groen dit allemaal overleven? 

Machinaal snoeien. Afgelopen week passeerden we bij toeval in de Roosendaalse wijk Tolberg een aantal WVS mannen met een flinke motormaaier en een motorzaag die de groenstrook nabij het Tolbergcentrum aan het kortwieken waren. Dat zal toch niet! Het al gemaaide deel zag er niet uit (zie foto).

Vraag. Nu is mijzelf ergeren en doorrijden niet iets dat bij mij past. Dus aan de kant met de auto en erop af met mijn fototoestel. De groenmedewerker in de maaimachine stopte zijn motormaaier. Mijn vraag of ik hem mocht fotograferen werd positief beantwoord. Maar ik had nog geen antwoord op mijn vraag: “Waarom moet dat nu met zoveel schade aan het groen?”

Antwoord. De bestuurder van de motormaaier beantwoordde mijn vraag op een keurige, vriendelijke en overtuigende wijze als volgt: “Door de groenstrook in het voorjaar flink terug te maaien, wordt de plant aangezet tot nieuwe uitgroei nabij de grond. Nu is het geen gezicht maar voor de struiken is dat geen probleem. Het gewenste resultaat ziet u over een paar maanden. Er is dan weer een mooie groene zone rond het Tolbergcentrum.” 

Complimenten. Waarom informeert de gemeente haar inwoners niet over dit soort zaken? Dat zou meer kennis en begrip van burgers kunnen opleveren over het groenonderhoud door de mannen van het Werkvoorzieningsschap (WVS).

Gerustgesteld stapte ik weer in mijn auto en reed verder. Daarom een compliment:
Bedankt voor de uitleg en jullie inzet voor een mooie groenstrook deze zomer!

Groenonderhoud Tolberg