Afbeelding

AVANS brengt kloof onder aandacht

Algemeen

Hoe bereikbaar ben je als gemeente voor jongeren?

BERGEN OP ZOOM – REGIO - De Gemeente en jongeren: De Kloof. De titel van de speciaal georganiseerde middag door studenten van Avans Hogeschool. De bijeenkomst woensdagmiddag 31 mei gaat over armoede en de bereikbaarheid en aansluiting tussen de gemeenten en niet-Nederlandse jongeren. Het doel vormt de kloof tussen de gemeenten en deze jongeren onder de aandacht te brengen. 

In totaal tien studenten Social Work van de Avans Hogeschool te Breda bundelden tijdens het vak Leergemeenschap te krachten en lanceerden in het kader van hun opleiding een project op de Curio ISK (Internationale Schakelklas). Op deze school zitten leerlingen met niet-Nederlandse achtergrond om Nederlands te leren en door te stromen naar een MBO-opleiding. Het thema van het project is armoede. 

Armoede 

“Nadat we van school het onderwerp ‘Armoede’ kregen toegewezen, zijn we gaan onderzoeken waar de problemen nu echt zaten. Zo hebben we enquêtes bij veel jongeren op school afgenomen, probleemanalyses gemaakt en hebben gesprekken met diverse gemeentes gehad. Naar aanleiding van het onderzoek kwamen we tot de conclusie dat het contact tussen hen niet zo soepel verloopt. Vanuit de gemeenten is informatie voor leerlingen op het gebied van armoede en ‘18 worden’ moeilijk te vinden en vervolgens onduidelijk is. Met deze bijeenkomst willen wij ervoor zorgen dat de kloof tussen de gemeenten en deze jongeren kleiner wordt”, aldus studente Gieke in de Weij.

Tijdens de bijeenkomst te Curio ISK zullen enkele gastsprekers hun visie op de problematiek geven. Organisaties als Wijzijn Bergen op Zoom en/of Humanitas geven acte de presence. Voorts zal een speciaal panel de middag van dynamiek en interactie voorzien. BWI Woensdrecht stuurt Mark Inja of Nick Jansen, Dominique Hopmans (wethouder Bergen op Zoom) alsmede diens Woensdrechtse collega Lars van der Beek zijn present. “Ik zie het als een mooie gelegenheid om ons armoedebeleid te presenteren en uitleg hierover te geven. Hoewel ik persoonlijk van mening ben dat het in Woensdrecht best goed gaat. Ook wij hebben nieuwe statushouders die door mensen vanuit onze gemeente worden opgevangen en begeleid. Natuurlijk ben ik blij met ondersteuning, bijvoorbeeld vanuit Curio ISK”, aldus Lars van der Beek.

Interesse gewekt? Ook u kunt aanwezig zijn!
Aanmelding op emailadres:
c.hellenthal@student.avans.nl

Woensdag 31 mei, aanvang: 14.30 uur, Curio ISK, Drebbelstraat 20, Bergen op Zoom.