Marcel Van Hemelrijck heet bezoekers welkom op een lezing van het Essense Davidsfonds.
Marcel Van Hemelrijck heet bezoekers welkom op een lezing van het Essense Davidsfonds. Foto: Davidsfonds Essen

Davidsfonds zet Essen op de culturele kaart

Algemeen

ESSEN – Niet alleen voor Essen, maar voor de gehele regio is het Essense Davidsfonds een stukje figuurlijke rijkdom. Het enthousiaste bestuur van het Davidsfonds, dat bijna 100 jaar bestaat, organiseert interessante acitviteiten en brengt boeiende sprekers naar Essen, ter verrijking van elke bezoeker.

Bestuursleden Ludy Van Loon en Marcel Van Hemelrijck van het Essense Davidsfonds zijn trots op de historie van hun organisatie, met Katholieke achtergrond, die in 1875 werd opgericht en de eerste jaren werd voorgezeten door de Nederlandse historicus, auteur en hoogleraar Paul Alberdingk Thijm. Het Davidsfonds zet zich door heel Vlaanderen in voor het organiseren van culturele evenementen, zo dicht mogelijk bij huis. Aanvankelijk gebeurde dat met taal, geschiedenis en kunst als pijlers, maar in de loop der jaren werden die aangevuld door erfgoed, techniek, ecologie en allerlei sociale onderwerpen. Het Davidsfonds behandelt, kortom, onderwerpen die iedereen interessant vindt.

Uiteenlopend

Het achtkoppige bestuur van het Davidsfonds slaagt er altijd in verrassende sprekers te vinden. Vaak zijn dat mensen uit de Essense gemeenschap, maar even regelmatig gaat het om grote namen. De onderwerpen die behandeld worden zijn uiteenlopend, vaak actueel en altijd interessant.
“Onlangs was de zaal te klein toen een historicus kwam spreken over Oekraïne, en hetzelfde gebeurde toen een ingenieur het onderwerp “waterstof” behandelde”, zeggen Van Loon en Van Hemelrijck. “En binnenkort verwachten we ook veel mensen voor de lezingen van de directeur van het regionale opleidingscentrum voor veiligheidstrainingen, van de voorzitter van de Raad van Beheer van het Karrenmuseum en de curator van het Antwerpse Museum van de Stroom. Die drie mensen komen allemaal uit ons eigen Essen, maar hebben verhalen te vertellen die interessant zijn voor mensen van ver buiten onze gemeentegrens. Daarom bezoeken we binnenkort ook het gerechtshof van Turnhout, waar we worden rondgeleid door één van de rechters, die ook uit Essen komt.”

Dierbaar

Later dit jaar komt ook voormalig politicus Rik Torfs naar Essen, en verzorgt emeritus hoogleraar Jean Paul van Bendegem een lezing over humor. “Dat zijn grote namen, en we zijn trots dat ook deze mensen ons weten te vinden”, aldus Van Hemelrijck en Van Loon, “maar onze gezamenlijke boekbesprekingen, of onze traditionele samenzang in de kerstperiode zijn ons even dierbaar.”

Leden
Het Essense Davidsfonds zet zich met plezier in voor de gemeenschap, en wil cultuur bereikbaar maken voor iedereen, ook voor mensen die er anders van verstoken zouden blijven. Voor mooie, culturele zaken hoef je niet naar Antwerpen of Breda, wij zorgen dat er ook in Essen veel te beleven is op cultureel vlak, en we houden de entreeprijzen voor onze evenementen laag. Ondertussen zijn er nog ruim 100 gezinnen lid van ons Davidsfonds. Die leden genieten niet alleen van kortingen bij evenementen en bij aankopen in onze webwinkel, maar zorgen er vooral voor dat we Essen op de kaart kunnen blijven zetten. Dat hopen we nog lang voort te kunnen zetten.”