Ruud de Weert in zijn restaurant Bij de Pastorij.
Ruud de Weert in zijn restaurant Bij de Pastorij. Foto:

Hele regio thuis Bij de Pastorij

HOOGERHEIDE – Wat vroeger de woning was van de pastoor van Hoogerheide is nu een restaurant, Bij de Pastorij. Daar voelt de hele regio zich thuis door een unieke combinatie van warmte, gastvrijheid, culinair talent en oog voor de kleine dingen die maken dat je elke keer weer terug wil komen.

Ondernemer Ruud de Weert groeide op in Hoogerheide en kent de oude pastorij, die werd gebouwd in 1902, nog uit de tijd dat de pastoor er woonde. “Vroeger kwam de pastoor wel eens op school”, zegt hij. “Je kon aan hem zien dat hij van lekker eten hield. Dat werd voor hem gekookt in dezelfde keuken waar wij nu voor onze gasten koken, dat vind ik een mooie gedachte. In 1999 vertrok de pastoor uit zijn woning, en raakte het pand in verval. In 2017 hebben wij het opgeknapt, en zijn we er Bij de Pastorij gestart. Met mijn partner had ik meteen een beeld bij de inrichting, en hoewel iedereen ons voor gek verklaarde hebben we het eigenhandig uitgevoerd. Sindsdien zien en horen we hoe verrast klanten zijn door de inrichting, de warmte en de sfeer. Ze voelen zich alsof ze thuiskomen, en dat is precies wat we hoopten te bereiken.”

Ondertussen werkt Ruud met een professioneel team van horeca-talenten, dat weet dat gastvrijheid in kleine dingen zit. “Wij willen de verwachtingen van onze gasten doen uitkomen”, zegt Ruud, “en daarbij letten we op alle details. Een beetje extra aandacht doet wonderen. De jas aannemen, luisteren naar gasten, een karaf water op tafel, of een mandje brood, zonder dat daarvoor meteen moet worden bijbetaald. Bij de Pastorij is het allemaal vanzelfsprekend. Dat doen we met plezier.”

De keuken van Bij de Pastorij kenmerkt zich door klassieke gerechten, met een moderne twist en vaak met Aziatische en Oosterse invloeden: "Ik ben verschillende keren op Bali geweest en ik vind de keuken daar fantastisch”, zegt Ruud. "Samen met mijn team heb ik de mooiste elementen ervan weten in te passen in onze kaart. Natuurlijk denken we altijd na over nieuwe, nog betere gerechten en werken we waar mogelijk met verse producten, vaak uit eigen regio. We willen onze gasten altijd verrassen.” Bij de Pastorij verrast gasten bij de borrel, tijdens de lunch of voor het diner. Het restaurant naast de kerk aan de Raadhuisstraat 132 in Hoogerheide is open dinsdag tot en met zondag vanaf 12.00 uur. www.bijdepastorij.nl