't Ravelijn voortdurend innovatief

STEENBERGEN - REGIO - ’t Ravelijn is naast het succesvolle R@velijn Domeinleren vijf jaar geleden gestart met een nieuw onderwijsconcept, namelijk R@velijn Agora. Afgelopen schooljaar heeft de eerste lichting Agorianen hun examens behaald met een 100 % score. Sommige leerlingen hebben zelfs vakken afgerond op een hoger niveau dan wat hun basisschool destijds adviseerde. 't Ravelijn is erg tevreden met deze resultaten. Ondanks corona hebben we de laatste jaren niet stil gezeten en zijn we doorgegaan met nieuwe ontwikkelingen.


Rapporten: Zowel leerlingen als hun ouders kunnen het gehele schooljaar door nagaan wat de gemiddeldes zijn voor de verschillende vakken. 

Ouderavonden/tafeltjesavonden: Er zijn voortgangsgesprekken met de leerlingen, ouders en coaches. Deze voortgangsgesprekken vinden meerdere keren per schooljaar plaats. Ze kunnen zowel bij ons op school gevoerd worden als ook online. 

Coaches: Alle teamleden hebben een scholing tot coach gevolgd. We hebben dus geen mentoren meer. Elke coach neemt de begeleiding van een aantal leerlingen voor zijn/haar rekening. Samen met die leerling voert de coach meerdere gesprekken per jaar. Coaches begeleiden hun leerlingen naar meer eigenaarschap van hun eigen leerproces.

Meer eigenaar eigen leerproces: Leerlingen krijgen meer inspraak in wat ze willen bereiken en hoe ze dat willen bereiken. Dat begint al in onze brede brugklas, waarbij leerlingen in overleg met vakdocenten, coaches en ouders aan kunnen geven op welk niveau (basis, kader, mavo/havo) zij een bepaald vak willen volgen. Dat noemen we maatwerk.

Leerlingen uit leerjaar 1 en 2 kunnen zelf een keuze bepalen wat zij tijdens Xplore uren willen gaan doen. Er zijn vier gebieden, waaruit leerlingen kunnen kiezen: sport&beweging, de wereld, artistiek en wetenschap. Vanuit deze gebieden wordt er gedurende enkele weken gewerkt aan een thema. Het vak Technologie&Toepassing (T&T) wordt door onze mavo-leerlingen een aantal uren per week gevolgd. Leerlingen worden aan de hand van praktische opdrachten uitgedaagd om (technologische) oplossingen te bedenken. Ook basis- en kaderleerlingen kunnen vanaf dit schooljaar er voor kiezen om voor T&T te volgen. Bij het vak Arts maken leerlingen uit onze onderbouw een keuze uit de vakken muziek, 2dimensionaal (2d, bijvoorbeeld tekenen) of 3 dimensionaal (3d, bijvoorbeeld techniek). Ze volgen dat vak dan gedurende een vooraf vastgestelde periode en rouleren daarna. Basis- en kaderleerlingen kiezen halverwege leerjaar 2 een profiel. We hebben drie profielen: Economie&Ondernemen, Techniek (Programmeren, Installeren Energie of Bouwen, Wonen, Interieur) en Zorg&Welzijn. Nadat leerlingen tijdens hun lob-lessen (loopbaanoriëntatie en begeleiding) met deze profielen kennis hebben gemaakt, geven ze in een lob-gesprek met hun ouders, coach en lob-docent aan voor welk profiel ze gaan kiezen. Leerlingen uit leerjaar 3 en 4 maken een keuze wat zij tijdens de wekelijkse keuzewerktijduren (kwt) gaan doen. Dit kan bijvoorbeeld examentraining zijn, dyslexiebegeleiding of extra uitleg voor een vak. Leerlingen uit leerjaar 4 maken een keuze uit 4 keuzevakken (basis-en kader) of 2 keuzevakken (mavo). Voordat ze die keuze maken, bezoeken ze de keuzevakmarkt, waarbij docenten uitleg geven over hun keuzevak.

Predicaat excellente school: 't Ravelijn voert het predicaat 'excellente school' en verwacht dit medio 2023 wederom te krijgen.

Pilot met MollerJuvenaat: Samen met het MollerJuvenaat is 't Ravelijn aan het afstemmen om leerlingen die het aankunnen ook havo-stof en toetsen aan te bieden. Ook over de doorstroming van mavo naar havo worden onderling gesprekken gevoerd. Met enkele basisscholen is er een intensievere samenwerking op het gebied van begrijpend lezen, om de aanpak op de scholen meer op elkaar af te stemmen.

Toetsbeleid: We hebben voor onze leerlingen het aantal toetsen gedurende het schooljaar verminderd. We maken meer gebruik van formatieve toetsen, waarbij leerlingen feedback krijgen over hun ontwikkeling en inzicht krijgen of ze de stof beheersen.

Kortom: volop ontwikkelingen op 't Ravelijn.

Bezoek onze website met informatie over onze events en hoe u zich hiervoor kunt aanmelden. Wellicht tot binnenkort.

't Ravelijn: een innovatieve school, die zich blijft door ontwikkelen.