Carnaval Wouwse Plantage
Carnaval Wouwse Plantage

Pindorp zwaaide prins Erik uit

Algemeen

WOUWSE PLANTAGE - Pindurp had weer de primeur van de eerste carnavalsoptocht in de regio. Een carnavalsoptocht net als voor corona. Maar ook eentje waar een traantje werd weggepinkt, prins Erik gaat na 18 jaar met pensioen. Het werd een leutstoet met veel kleur, muziek en straattheater. Ge wit niet wa ge ziet was het motto en daar hadden de bouwers en groepen zeker voor gezorgd. En het duizendkoppige publiek genoot.

Toch begon te stoet met een serieus moment want er werd een korte stilte gehouden voor Mary Slooters die van 2001 tot en met 2005 als prinses Mèrie I de leut aanvoerde. Vorig jaar overleed ze en prins Erik noemde haar de moeder van het carnaval in Mastepinnelaand. Na een applaus voor de vroegere prinses gingen de carnavalsvierders er weer flink tegenaan, terwijl de leutstoet met liefst negen grote wagens aan de rijen bezoekers voorbij trok. 

Jammer genoeg waren er geen grote wagens uit het eigen dorp meer, want bouwclub Hoevekestijn stopte vorig jaar met de bouwactiviteiten. Toch was de club niet helemaal afwezig, want de geest van Hoevekestijn waarde door de optocht. 21 Jaar lang bouwde de vereniging uit Wouwse Plantage wagens, maar dit jaar waren met als spoken verklede groepen in de stoet aanwezig. Er werden witte ballonnen en snoep uitgedeeld om afscheid te nemen van de carnavalsvierders.

Motto

Het motto Ge wit nie wa ge ziet speelde een grote rol in de leutstoet. Een grote groep was elf miljoen aan het verbrassen met ‘sjoppe’, ‘verbouwe’, ‘weggeevu’ en ‘fjeeste’. Het publiek kwam ogen tekort om alles te bekijken, zoals het Fijnaarts circus van BC De Deurzetters met olifanten, giraffen, tijgers, zebra’s, clowns en acrobaten. Circusdirecteur Willem overhandigde prins Erik zelfs nog een fles wijn als afscheidscadeau. Na 18 jaar was dit de laatste stoet die Erik van Turnhout als prins aan zich voorbij zag trekken.

De bezoekers kwamen ogen tekort met wagens met een complete prairie, een wagen met kleurrijke wippende schoenen, de wereldreis uit Dinteloord en een vliegtuig uit Klundert.

Volgend jaar gaat de prins op wereldreis en ‘Toos Kijkdoos’ liep in een reusachtige schoenendoos mee en de prins mocht hier alvast een kijkje nemen in zijn toekomst.

De groep ’t Mot Kunne ging met de witkwast en roller rond als variatie op het motto. We ‘witte’ alles wa we zien was hun motto en publiek en straat werden met de kwast bewerkt.

Actualiteit

De actualiteit werd niet vergeten. Stikstofproblemen, boerenprotesten en de toeslagenaffaire waren in de leutstoet te zien. De toeschouwers vielen van de ene verbazing in de andere bij het zien van al dat fraais. Een complete bierbrouwerij met vrolijke koppen van BC Leve de lol, kleur en beweging op de wagen van BC Aktief en een vliegtuig dat speciaal uit de Klundert geland was in Pindorp.

De Husvrouwkus uit het dorp hadden de oplossing voor de vertrekkende prins. Verkleed als waterlelies doken ze onder in een vijver en vonden tussen het riet de kikkerprins. Na een kus van een mooie vrouw is dat de oplossing voor carnaval 2024.

Carnaval Wouwse Plantage
Carnaval Wouwse Plantage
Afbeelding