De deelnemers aan de tonpraatavond in Wouw.
De deelnemers aan de tonpraatavond in Wouw.

Wouw geniet van beste tonpraatavond ooit

Algemeen

WOUW - Vijf Wouwse tonpraters met de beste ‘maauwers’, Jan van Oers als ‘aonmekaorpraoter’, muziek van de Blaospoepers, het duo D&G, de prins met gevolg en een lekker drankje. De ingrediënten voor een gezellige avond en volgens ingewijden de beste tonpraatavond ooit.

Suus van Blossem, Nilleke meej ut brilleke, opa Peer, Manke Mieke en Jaanske van de Witte Pomp zorgden stuk voor stuk voor veel lachsalvo’s en mensen die de tranen in de ogen kregen van het lachen.

Marianne van de Wijngaarden beet als Jaanske van de Witte Pomp het spits af. Zij stond voor de laatste keer in de ton en vertelde als baliemedewerkster bij de gemeente over haar wetenswaardigheden, waarbij ook enkele Wouwenaren de revue passeerden. Aan het eind van de avond werd ze extra in het zonnetje en de bloemetjes gezet omdat ze niet meer in de Wouwse ton terug zou keren.

Opa Peer, Corné Schrooyen, ging met pensioen en dat betekende dat hij voortaan zijn kleinkinderen naar school kon brengen. En de wetenswaardigheden die hij om de school zag, waren wel heel herkenbaar. Wouwenaren Sjef Dekkers, Kees Withagen, Willem van de Kar en Eric de Regt zorgen voor voldoende stof in het dagelijks leven om hun activiteiten op de korrel te nemen.

Nilleke meej ut brilleke

Met de opkomst van Corné Rommens als Nilleke meej ut brilleke gingen veel mensen extra recht zitten. Hij had cursussen gevolgd om mensen te helpen bij het oplossen van problemen onder het motto ‘Zitte in ’t neuk, vraag het aan Nilleke’. Hij was daarmee de mannelijke evenknie van ‘Vraag het aan Mona’. Eerst moest hij ‘Sjaok en Sjaokske’ van de ‘sekjoeretie’ erdoor halen, de mannen aan de deur die de bezoekers moesten ontvangen. Sjaok was ziek en werd vervangen door een Bergenaar: ‘Edde ooit gehoord van een Bergenaar die consumptiemunten uitdeelt?’, wilde Nilleke weten.

Een breed scala van Wouwenaren passeerde de revue. Van Sjef Dekkers die overal bezwaar tegen maakt tot Eric de Regt die hij de burgemeester van Wouw noemde, Jan van Oers met zijn oude spijkerbroek en computerdokter Pieter Vrijdag. Het duo D&G had dit jaar een nieuwe carnavalskraker gemaakt die ze samen met muziekgroep De Blaospoepers ten gehore brachten. De zaal was het er direct mee eens dat dit de nieuwe Wouwse tophit was en brulde uit volle borst mee. Dat vormde meteen de opmaat voor Amy van Doormaal die als Manke Mieke, de klimaatpiraat in de ton kroop. Op haar schip met louter vrouwen als bemanning beleefde ze de nodige avonturen. Daarbij geleid door duurzaamheid, energiebesparing en minder verkwisting.

Suus van Blossem

Wouw kreeg er aan het eind van de avond een eigen Maarten van Rossem bij. Wie Frans Goorden binnen zag komen, dacht in eerste instantie dat de Wageningse brombeer zelf naar Donkenhof was gekomen om wat te gaan mopperen. Zelfs de speciale stoel ontbrak niet, want in de ton zou het geen gezicht geweest zijn! Hij speelde meteen in op de klimaatactivisten die zich vastlijmden aan de weg en daar losgetrokken werden. ‘Dat zou met spijkers van Toontje Machielse niet gebeurd zijn’, wist hij, daarbij verwijzend naar de inmiddels verdwenen doe-het-zelf-winkel. Even later kwam ook huisarts Willem van de Kar ter sprake: ‘Een dokter waar ge naar verlangt, is geen dokter die met een schepnet walibi’s vangt.’

De verdwenen winkels, het bouwproject op de Markt waar de residentie van de Wouwse burgmeester Eric de Regt komt. ‘Compleet met bordes voor de balkomscène en in de andere appartementen zijn hofhouding’, beweerde Suus van Blossem. Na afloop werd er druk nagekaart over wat er allemaal was verteld.

Nilleke meej ut brilleke als tonprater.
Suus van Blossem als Maarten van Rossum.
Duo D & G bij het tonpraten in Wouw.