De Wouwse kunstenaar Karel Schrooyen in zijn atelier.
De Wouwse kunstenaar Karel Schrooyen in zijn atelier. Foto: Dennis van Loenhout

De man van de melkbussen Kobus & Kwiebus

Algemeen

WOUW – De man achter Kobus & Kwiebus, de woordgrappende melkbussen die al ruim vier jaar de pagina’s van deze krant een stukje leuker maken is de Wouwse kunstenaar Karel Schrooyen. Zijn cartoon blijkt het resultaat van een levenslange voorliefde voor tekenen, woordgrappen en melkbussen: “Een melkbus vind ik gewoon een sexy ding!”

Heel Wouw kent hem als kunstenaar, beeldhouwer, bouwer van carnavalswagens en grafisch ontwerper. De lezers van De Krant Regio Wouw kennen Karel Schrooyen (72) bovendien als tekenaar en bedenker van de cartoons van de woordgrappende melkbussen Kobus & Kwiebus. Die ontstonden uit zijn voorliefde voor melkbussen, woordgrappen en tekenen. Dat laatste doet hij al sinds hij een jaar of tien was: “Tekenen was mijn manier om me uit te drukken. De juiste woorden vond ik niet altijd, maar ik kon altijd tekenen wat ik bedoelde. Dat kon ik zo goed dat ik van de LTS naar de kunstacademie ging, en van mijn hobby mijn beroep kon maken. Tekenen is een rode draad in mijn leven. Als ontwerper deed ik het voor mijn klanten, maar in mijn vrije tijd doe ik het voor mezelf, en voor Wouw.”

Karel ontwierp het symbool van de Wouwse carnaval, de papboer, en stortte zich op de Wouwse wens om het eigen dorp ook buiten de carnavalsdagen te kunnen promoten. Hij bedacht het plan om twee grote melkbussen langs de A58 te plaatsen. Wouw werd immers groot door melk, en de Wouwse zuivelindustrie maakte dat de Wouwse papboeren het beter hadden dan hun collega’s in de regio. “Bovendien vind ik een melkbus gewoon een sexy ding. Die hals, die handvaten, die vorm, prachtig gewoon. Ik verzamel al jaren melkbussen, en op onze jaarlijkse tonproatavond werd gezegd dat die Karel Schrooyen zelfs nog in een melkbus begraven zal worden. Ik ben een melkbussenman, dat weet heel Wouw.”

Naast een liefde voor melkbussen houdt Karel Schrooyen ook zielsveel van woordgrappen. “Dat twee woorden allebei hun betekenis hebben, maar dat ze een derde betekenis krijgen als je ze samenvoegt vind ik schitterend. En waar ik ook kijk, overal zie ik woordgrappen.”

Zie ik een vliegje, dan denk ik meteen “vlieggewicht”, en als ik een kraan zie moet ik aan een kraanvogel denken. Als je weet hoe je moet kijken, dan zie je overal goede woordgrappen.” Karel zag er al zoveel, dat hij een hele scheurkalender voltekende. Dat was in 2017, maar de grappen bleven stromen, ook na publicatie in De Krant Regio Wouw. “Ik dacht eerst dat ik bij 100 zou moeten stoppen”, zegt hij, “inmiddels heb ik er 950 getekend, maar ik doe er nog 50 en dan stop ik echt, anders wordt het een obsessie. Voorlopig heb ik nog grappen genoeg voor deze krant. Het mooie is dat veel mensen echt uitkijken naar mijn grappen, maar dat er ook mensen zijn die niks met woordgrappen hebben. Ieder zijn smaak, maar ik ben trots op Kobus en Kwiebus en de grappen die we samen maken. Voor de carnavalsoptocht heb ik trouwens ook een mooie woordgrap bedacht. Ik zei het al, ik zie ze overal.”