Provinciehuis in Den Bosch.
Provinciehuis in Den Bosch. Foto: ROOS ALDERSHOFF FOTOGRAFIEE

Provinciehuizen in beeld

Algemeen

REGIO - Architectuurfotograaf Roos Aldershoff brengt in maart 2023, tijdens de Provinciale Statenverkiezingen, een boek uit waarin de twaalf Nederlandse provinciehuizen voor het eerst samen worden getoond. De bijzondere gebouwen van waaruit de provincies bestuurd worden zijn voor veel mensen onbekend. Dit boek ontsluit de statenzalen, architectuur en interieurs van de Nederlandse provinciehuizen.

In maart 2023 vinden de Provinciale Statenverkiezingen plaats in Nederland. Maar waar komen die gekozen statenleden eigenlijk terecht? En hoe zien de provinciehuizen er van binnen uit? Architectuurfotograaf Roos Aldershoff komt vaak op plekken die voor anderen onbekend zijn. In het boek ‘Publiek Besloten. Provinciehuizen in Beeld’ neemt ze je mee en laat ze de twaalf Nederlandse provinciehuizen van binnen zien. In wat voor ruimtes worden belangrijke beslissingen gemaakt? Waar overleggen de statenleden, hoe zien hun werkruimtes eruit en waar eten ze hun lunch?


Het hart van de provinciale democratie
De Nederlandse provincies worden bestuurd vanuit twaalf bijzondere gebouwen met ieder een unieke statenzaal. Deze provinciehuizen zijn het hart van de provinciale democratie, maar weinig mensen weten hoe ze er van binnen uitzien. De foto’s in dit boek tonen de diversiteit van de monumentale architectuur, interieurs, de kunst én de mensen in de provinciehuizen. Roos Aldershoff vangt in haar fotografie de verschillende sferen van de gebouwen en van de mensen die er werken. Architectuurhistoricus Laura Lubbers gaat in de tekst in op de geschiedenis en stijlkenmerken van de gebouwen, maar ook op de verhalen die te vertellen zijn over de plek en de mensen.

Ontdek de statenzalen waar belangrijke beslissingen worden genomen, zie in welke ruimtes Commissarissen van de Koning werken en hoe de voorzittershamers eruit zien en lees welke geschiedenissen er schuilen achter de muren van het provinciehuis.
 

Over de auteurs: Roos Aldershoff is fotograaf. Als zelfstandig architectuurfotograaf werkte ze voor veel verschillende opdrachtgevers uit de architectuurwereld. Na meer dan dertig jaar werken in opdracht werd het tijd voor een eigen project: ‘Publiek Besloten’. Laura Lubbers is historicus. Ze specialiseerde zich in architectuurgeschiedenis in de Research Master aan de Universiteit van Amsterdam. 

Provinciehuis van binnen (Foto's: Roos Aldershoff)