Kandidaten CDA Lian Korst-Dingemans en Ronnie Buiks
Kandidaten CDA Lian Korst-Dingemans en Ronnie Buiks Foto: A van Bockel

Lian Korst en Ronnie Buiks kandidaat 2 op lijst CDA

Algemeen

Lian Korst-Dingemans uit Lepelstraat en Ronnie Buiks uit Etten-Leur zijn sinds enige tijd een politiek duo dat samen optrekt bij de verkiezingen van woensdag 15 maart aanstaande. Beiden zijn als nummer 2 verkiesbaar op de CDA kandidatenlijst voor respectievelijk de Waterschapsverkiezingen (Lian) en de Provinciale verkiezingen (Ronnie). 

Lian is algemeen bestuurslid van Waterschap Brabantse Delta. Als voormalig actief meewerkende boerin en ondernemer met een agrarisch excursiebureau kent zij de uitdagingen binnen de landbouw en natuurbeheer. Teveel of te weinig oppervlaktewater, verontreiniging van oppervlaktewater met allerlei ongewenste stoffen (zoals PFAS en medicijnresten) en de verzilting van grondwater. Waterbeheer heeft al jaren Lian’s volle aandacht. De droogteperioden van de afgelopen jaren hebben haar nog meer bewust gemaakt van de noodzaak tot het op een hoger peil houden en bufferen van zoetwater (samen met de Belgen in het grensgebied, waterleidingbedrijven, grote watergebruikers en natuurorganisaties). 

Het bufferen van water in de herstelde gracht van het kasteel van Wouw is een uniek voorbeeld. “Het afstromen van 30 miljoen m3 water van de Brabantse wal naar de Schelde moet stoppen” geeft zij aan. Doorvoeren naar drogere landbouwgronden en opvangen in natuurgebieden Brabantse Wal en Markiezaat is het alternatief. Lian pleit voor optimaal hergebruik (zoals Cosun dat al doet met 300.000 m3 proceswater dat wordt benut door de regionale glastuinbouw). Zij ziet nog genoeg mogelijkheden voor een realistisch en op kennis gebaseerd beleid binnen het Waterschap en wil graag als motor van verandering bijdragen aan de realisatie daarvan. 

Ronnie Buiks is werkzaam binnen het management van ABAB accountants en kent dus de agrarische wereld. Hij is een zeer ervaren politicus die namens het CDA binnen de gemeente Etten-Leur al 25 jaar aan de weg timmert als lijsttrekker en fractievoorzitter in de gemeenteraad. Ronnie is gehuwd, heeft twee zonen en (naast zijn voorzitterschap van de profwielerronde van Etten-Leur) een bijzondere vrijetijdsbesteding: “Tonpraten”. Hij spreekt dus de taal van de West-Brabanders! Hij wil zijn ruime ervaring in de gemeentepolitiek benutten om de provinciale belangen van West-Brabant een impuls te geven. Als nummer 2 op de kandidatenlijst van het CDA wil hij een aantal onderwerpen scherper op de kaart zetten. Zijn belangrijkste aandachtspunten somt hij kort en krachtig op:

- Meer woningen in de kleine kernen om zo de leefbaarheid te vergroten. Jonge mensen moeten zelfstandig kunnen wonen in de omgeving waar zij zijn opgegroeid. 

- Realiseer goede woonruimte voor arbeidsmigranten dicht bij het werk (op industrieterreinen en bij agrarische bedrijven). Alleen zo ontlasten we de lokale woningmarkt en de wijken.

- Behouden van goed OV naar de kleine kernen. Busverbindingen versterken leefbaarheid! 

- Maak ruimte in bestemmingsplannen en stimuleer het wonen in panden met een agrarisch bestemming (waarbij agrarische bijgebouwen behouden blijven voor andere doeleinden). 

- Maak als provincie werk van een goede ontsluiting van woonwijken naar provinciale- en rijkswegen. 

- Geef de agrarische sector meer regelruimte om te ondernemen en ondersteun dat met landelijke wetgeving.

Tot slot: beide CDA-kandidaten hebben duidelijke standpunten waar zij samen vol achter staan. De kiezer kan op hen rekenen!

Kandidaten CDA Lian Korst-Dingemans en Ronnie Buiks.
Kandidaten CDA Lian Korst-Dingemans en Ronnie Buiks