Afbeelding
Foto:

Presentatie Vogel Opvang Centrum

ESSEN - Zaterdag 25 februari om 14.00 uur is in LDC 't Gasthuis  in Essen de kennismaking met het VOC van Brasschaat – Kapellen.


Wat weten we hierover? Wat doen ze juist? Worden er alleen vogels binnen gebracht? Een betere benoeming is: 'Wilde dieren in nood'.

Gidsen van het VOC komen naar Essen met meer uitleg. Dieren meebrengen kan natuurlijk niet, maar ze brengen uitgebreid beeldmateriaal mee. Ze vertellen over hun belevenissen, positief en negatief. Wat moeten we doen als we een gekwetst dier vinden?
Meer dan de moeite waard!

Adres van de locatie is Nollekensstraat 5 in Essen. 

Bijdrage in de onkosten: 8 euro, leden Davidsfonds 6 euro
De plaatsen zijn beperkt.

Historie

Tot einde 2005 waren er in Vlaanderen tien erkende vogelopvangcentra, allen overkoepeld door Vogelbescherming Vlaanderen. 

Maar in de regio ten noorden van Antwerpen en op de rechteroever van het havengebied bestond er geen erkende opvangmogelijkheid voor zieke of gekwetste vogels en wilde dieren. 


Daarom werd op 1 januari 2006 het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren - vzw - Brasschaat opgericht. In 16 jaar tijd is VOC - Brasschaat uitgegroeid tot een volwaardig en goed functionerend opvangcentrum. 

Sinds de start ving het centrum meer dan 68.522 wilde dieren op. In 2019 werd de naam omgevormd naar Wilde Dieren in Nood. Deze cijfers bewijzen dat de noodzaak aan een VOC in deze regio heel reëel was en is.


In een verstedelijkt gebied zoals de streek ten noorden van Antwerpen en in het uitgestrekte havengebied krijgen dieren het steeds moeilijker om te overleven.