Afbeelding
Foto:

Cursussen voor vaarbewijs


REGIO - Een vaarbewijs is nu verplicht voor schippers met een boot langer dan 15 meter of een motorboot die sneller kan varen dan 20 km/u. Ook jetskis en waterscooters vallen daaronder. Het vaarbewijs voldoet aan de eisen voor het International Certificate of Competence, dus u mag er ook in het buitenland mee varen.


De politie wil die grens van 15 meter verlagen naar 8 meter en mogelijk ook een praktijkexamen erbij! Daar is in 2021 over gesproken, maar er is verder nog niets definitief. Ook een cursus Marifoon is aan te bevelen, omdat communicatie tussen boten belangrijk is. Yachtconsult geeft deze cursussen in Roosendaal, Bergen op Zoom, Willemstad, Breda, Etten-Leur, Dordrecht en Essen/België. 

De meeste kans om in één keer voor het Vaarbewijs 1 examen te slagen is een 4-avonden cursus. En om voor het Vaarbewijs 2 examen in één keer te slagen is de 5-avonden cursus het beste. In de cursus Vaarbewijs 1 wordt er veel aandacht besteed aan de veiligheid, de vaarregels en vaarwegmarkering. Ook wordt er ingegaan op hoe u moet manoeuvreren, wegvaren, aanleggen, ankeren en hoe om te gaan met een man over boord situatie. Speciale aandacht wordt gegeven aan varen met slecht zicht. Met het Vaarbewijs mag u met boten varen tot 25 meter! Deze cursus wordt op 4 avonden van 3 uur gegeven voor een prijs van € 145,-. Voor deelnemers die de avondcursus Vaarbewijs 1 niet kunnen volgen is er ook een dagcursus voor € 125.- 

In de cursus Vaarbewijs 2 wordt vooral navigatie behandeld en wordt wat dieper ingegaan op het varen van de grotere binnenwateren, zoals b.v. de Westerschelde. Deze cursus wordt op 5 avonden van 3 uur gegeven voor € 155,-. De cursus Marifoon basis wordt op 2 avonden gegeven voor € 90,-.

Het examen vaarbewijs wordt afgenomen door het CBR. De vragen die gesteld worden komen in de cursus aan de orde. De cursussen worden gegeven door CWO-erkend docent Roland Sterker. Yachtconsult geeft ook privé cursussen en incompany cursussen. yachtconsult.com

Afbeelding