Engelse rookgranaat
Engelse rookgranaat Foto: Aart van Bockel

Allerlei explosieven in bodem Wouw

Algemeen

WOUW - Naast de gasloze wijk De Hoogt wordt inmiddels hard gewerkt aan het bouwrijp maken van de grond voor De Hoogt, fase II.  De Krant regio Wouw ging eens kijken en trof daar twee bedrijven aan die in opdracht van de provincie archeologisch onderzoek doen. 

In opdracht van de gemeente Roosendaal is voortvarend, secuur en veilig gewerkt om de toekomstige bouwgrond vrij maken van Onontplofte Oorlogsresten.
Granaten en munitie. De in oranje pakken gestoken mannen van het bedrijf Van den Herik richten zich met name op het vinden van in de grond achtergebleven oorlogsmunitie. Zij konden enkele zeldzame vondsten melden.
Een ongevaarlijke Engelse 25 ponder rookgranaat werd aangetroffen onder het maaiveld van De Hoogt II. Ook 3.7 mm munitie (afkomstig van Engels luchtdoelgeschut) bleek nog in de bodem achtergebleven te zijn. Deze munitie werd gebruikt om Duitse V1 vliegende bommen neer te halen, die op weg waren naar de haven van Antwerpen gedurende de periode najaar 1944 en voorjaar 1945. De aanwezigheid van dit soort munitieresten geeft aanleiding tot de aanname dat in de directe nabijheid van Wouw Engels luchtdoelgeschut opgesteld is geweest.


Brisant granaat