Essen afvalbak
Essen afvalbak

Essen gaat voor properheid

Algemeen

GEMEENTE ESSEN - Gemeente Essen werkt samen met Mooimakers om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort aan te gaan. Eén van de belangrijkste elementen in deze strijd zijn de vuilnisbakken in de Essense straten. Door de vuilnisbakken nauwgezet te monitoren, weet de gemeente welke bakken goed gebruikt worden én waar er sluikstort is. Op basis van die metingen gaat de gemeente actie ondernemen. 

In Essen zijn er veel vuilnisbakken op openbaar domein: 176 restafvalvuilnisbakken, 175 pmd-vuilnisbakken, 9 hondenpoepvuilnisbakken en 5 kunststofvuilnisbakken. 

De gemeente heeft alle vuilnisbakken in de Essense straten digitaal geïnventariseerd en monitort ze al meer dan een jaar lang. Daarbij kijken de gemeentelijke medewerkers naar het gebruik van de vuilnisbakken: zijn ze snel vol? Worden ze amper gebruikt? Stoppen mensen hier hun eigen huisvuil in? Is er sluikstort rond de vuilnisbak? 

Het voorbije jaar zijn er 8.799 metingen uitgevoerd, gemiddeld 24 per vuilnisbak. 

Enkele resultaten: Bij 72% van de metingen zaten de restafvalvuilnisbakken (half)vol, bij 9% zaten ze overvol; Bij 48% van de metingen zaten de pmd-vuilnisbakken (half)vol, bij 1% overvol; Bij 18% van de metingen is er sluikstort gevonden in de restafvalvuilnisbak, bij 2% ook rond de vuilnisbak; Er was sluikstort in de pmd-vuilnisbakken bij 5% van de metingen en bij 2% rond de vuilnisbak. 

Bordjes tegen sluikstort

Op speciaal geplaatste borden kunnen Essenaren lezen dat dit een vuilnisbak is, geen huisvuilbak. Huisvuil hoort immers in je eigen restafvalcontainer. De borden blijven 3 maanden hangen op de probleemplekken. 

Op basis van de nieuwe metingen zal de gemeente de nodige maatregelen nemen voor de probleemgevallen. Als het sluikstorten aanhoudt, worden vuilnisbakken weggenomen of verplaatst naar plekken met meer controle.

Essen afvalbak