Archeologisch veldwerk
Archeologisch veldwerk Foto: Aart van Bockel

Aantal mooie archeologische vondsten

Algemeen

WOUW - Vanaf begin februari 2023 is een team van archeologen van de Stichting Oudheidkundig Bodemonderzoek (SOB Research) en explosievenverkenners van de firma Van den Herik druk met het onderzoeken van de bodem van de nieuwbouwwijk De Hoogt II.  Wij interviewden archeoloog Hendrik Uleners tijdens veldonderzoek op locatie.  

Inmiddels is het maart 2023 en zijn er al een aantal mooie archeologische vondsten te melden. Op de foto zijn de resten van een 11e of 12e eeuwse boerderij te zien. Dit zijn de restanten van de locaties waar ooit houten palen stonden van het hoofdgebouw, een voorraadschuur, enkele bijgebouwtjes en een waterput. Een flink complex dus. Dat laatste is bijzonder voor Wouw en omgeving! 

Ook zijn enkele kleine scherven gevonden die de grove datering van deze boerderij bevestigen. Inmiddels is duidelijk dat, wat nu gebied De Hoogt wordt genoemd, al in de jaren 400-350 voor Christus werd bewoond door 1 of meerdere gezinnen. Dit is de overgangsperiode tussen midden en late ijzertijd. Niet vreemd aangezien dit een uitloper van een dekzandrug is die ruim boven NAP ligt en dus bij overstromingen een droog en veilig thuis opleverde.

Interessant
Al tijdens vooronderzoek met behulp van zo’n 27 proefsleuven in de bodem van de destijds nog te bouwen gasloze wijk De Hoogt I was duidelijk, dat ook De Hoogt II een interessante archeologische locatie zou kunnen zijn. De vondsten van verschillende ijzertijd boerderijerven en een middeleeuwse boerderij versterken de hoge verwachtingen van De Hoogt II. Het hele gebied (De Hoogt I en II) zal na afronding van het archeologisch onderzoek heel gedetailleerd in kaart zijn gebracht.

We zochten naar een stukje West-Brabants landschap anno 2023 dat een goed beeld geeft hoe de Wouwse boerengezinnen waarschijnlijk destijds rondliepen. Wij bedachten enkele details voor bij dit verhaal passende foto’s. Moerassig en zompig gras- en rietland doorsneden door langzaam stromend zoet water en soms heftig stromend zout water na stormachtig weer en overstromingen; boomrijke gebieden met struiken die diverse vruchten en noten opleveren voor bewaring en consumptie in de winter en vroeg-voorjaar; wilde konijnen, hazen en loopvogels zoals de patrijs die werden bejaagd; schaapskudde op de heidegrond en geiten in een afgerasterd deel bij de boerderij leverden melk; honden die rond de boerderij waakzaam zijn en boerderijkatten op en rond het erf ongedierte (veldmuizen en ratten) bestrijden; de boerderij en opslagruimte - een zogeheten spieker- hoog en droog op palen zodat ongedierte en wateroverlast niet tot hongersnood zou leiden in de koude en natte wintermaanden.

Reageren
Bijgevoegde foto’s zijn het resultaat. Reageren op dit stukje Wouwse geschiedenis wordt op prijs gesteld, met een e-mail aan de redactie.

Archeologisch Veldwerk
Archeologisch Veldwerk
Archeologisch Veldwerk
Archeologisch Veldwerk
Archeologisch Veldwerk
Archeologisch Veldwerk
Groentetelen zoals vroeger
Vroeg-middeleeuwse boerderij met groente- en kruidenteelt
Boerderij met spiekers, voor opslag van hooi.
Archeologisch Veldwerk
Kruidentuin
Bos en Heideveld Bergen op Zoom
Middeleeuws landschapsbeeld
Hekwerk pin-gat verbinding de kleine Kivit Bergen op Zoom