Minibieb Heerle
Minibieb Heerle

Minibieb voor alle kinderen in Heerle

Algemeen

HEERLE - Buiten het hek van kindcentrum in het Dorp staat een opvallend kastje met boeken voor jong en oud. Esmée Heijmans, gespecialiseerd pedagogisch medewerker in opleiding (BBL), maakte een minibieb samen met haar opa. Nu kunnen alle kinderen in het dorp genieten van mooie boeken. 

Het kastje maakt kinderen nieuwsgierig

“Wij zijn een kleinschalig en gemoedelijk kindcentrum, naast een basisschool, met de kerk om de hoek. Iedereen kent elkaar hier en ook wij blijven graag in contact met mensen uit de buurt. Daarom kreeg ik samen met een collega het idee om een minibieb te maken”, vertelt Esmée. De minibieb zit in een opvallend kastje dat op ooghoogte van kinderen is gemaakt. “Kinderen die voorbij lopen, stoppen ineens als ze het kastje zien. Ze gluren door het raampje dat een hartje is, om te kijken wat er in de kast zit. Daar vinden ze prentenboeken zoals Rupsje Nooitgenoeg, De Gruffalo of een oude Donald Duck. De minibieb staat buiten ons hek, gewoon aan de straat.” 

Esmée regelde een houten kastje via Marktplaats en knapte het samen met haar opa op. Ze schilderden de minibieb wit en groen, maakten een puntdak en zorgden ervoor dat de bieb bij regen buiten kan staan. “Opa is 82 jaar en woont helaas niet in de buurt dus hij heeft de minibieb hier niet zien staan”, zegt Esmée, “maar foto’s heb ik natuurlijk wel aan hem laten zien.”

Lezen is leuk en belangrijk 

Op het kinderdagverblijf van Kober lezen de pedagogisch medewerkers veel met de kinderen, omdat lezen goed is voor de spraak-taalontwikkeling van kinderen. Esmée: “Kinderen kijken naar plaatjes, herkennen en benoemen dingen, soms vertellen ze uit zichzelf belevenissen. Het zorgt voor interactie en leuke momenten tussen kinderen. Jezelf terugtrekken met een boek is een lekker rustmoment voor jonge en oudere kinderen. Met de minibieb willen we alle kinderen in het dorp laten weten hoe leuk lezen is.”

Mogen we die boeken echt meenemen? 

De minibieb is nieuw en staat nu een paar weken buiten. Als ouders hun kinderen ophalen aan het einde van de dag, komen ze langs de minibieb. “Geregeld gaat het kastje open”, zegt Esmée. “Ik hoorde een kind laatst roepen: Papa, mama kijk, mag ik een boekje meenemen? Ouders vragen dan aan mij of ze dat boekje echt mee mogen nemen. Ja dus, je mag boeken lenen of ruilen en als je thuis nog boeken hebt, mag je die erin stoppen.”

Binnenkijken bij kindcentrum in het Dorp 

Esmée vertelt enthousiast: “Ouders en kinderen die een kijkje willen nemen bij ons, zijn altijd welkom. Wij hebben een kinderdagverblijf voor kinderen van 0 - 4 jaar en een buitenschoolse opvang van 4 -13 jaar. Onze groepen zijn klein en overzichtelijk, hierdoor kunnen wij de kinderen alle aandacht geven. Voor de ouders hebben wij tijd voor een praatje, de sfeer is informeel en gemoedelijk. We voelen ons verbonden met het dorp, doen mee met allerlei leuke activiteiten. Zo vieren we carnaval met de prins van Heerle en verwelkomen we Sinterklaas in het dorp.”

De minibieb; een maatschappelijk gebaar
Op vrijdagmiddag ziet Esmée een moeder met vier kinderen en hond naar de minibieb wandelen. Ze leggen boeken terug in de bieb en de kinderen zoeken één voor één boeken uit voor het weekend. “Als ik dat zie dan denk ik: daar doe ik het voor! Geweldig toch dat gezinnen boeken delen met elkaar en daar plezier van hebben.” Moeder zwaait nog even naar Esmée als ze buiten aan het opruimen is. “Fijn weekend”, roept Esmée.