HUIS van Roosendaal
HUIS van Roosendaal

Compensatie energielasten sociale instellingen

Algemeen

GEMEENTE ROOSENDAAL - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een nieuwe subsidieregeling in werking te laten treden. Het betreft een eenmalige compensatie van energielasten voor maatschappelijke instellingen in gemeente Roosendaal voor de jaren 2022 en 2023. 

Wethouder Evelien van der Star heeft naar aanleiding van een unaniem aangenomen motie in de raadsvergadering van 22 september deze nieuwe subsidieregeling uitgewerkt. Wethouder Van der Star licht toe: “Naast inwoners zijn ook onze verenigingen en maatschappelijke instellingen geraakt door de energiecrisis. Verenigingen en organisaties kunnen eenmalig voor de jaren 2022 en 2023 gebruik maken van deze subsidieregeling als compensatie voor de sterk gestegen energiekosten. Het college hoopt met deze eenmalige compensatie hen wat financiële ademruimte te kunnen bieden en bij te dragen aan het voortbestaan van verenigingen en instellingen.”
De dekking voor deze regeling (totaal € 650.000,-) wordt genomen uit de algemene reserve. De subsidieregeling trad in werking op 15 april 2023. “Deze regeling is een handreiking naar het verenigingsleven vanwege de gestegen energiekosten. Het voortbestaan van het verenigingsleven is een belangrijke waarde voor onze buurten en dorpen”, voegt wethouder Van der Star toe.

Met deze subsidieregeling compenseert de gemeente deels de sterke onvoorziene stijging van de energiekosten. Hierbij wordt voor alle aanvragers eenzelfde referentiepunt genomen. Namelijk de gemiddelde kostprijs in Nederland van gas en elektriciteit in juli 2021. In het najaar van 2021 was er immers reeds sprake van een stijging van de kosten. 

Het subsidieplafond bedraagt in totaal € 325.000,- per jaar. Deze subsidieregeling voorziet in een maximale compensatie van 50% van de werkelijke verhoging van de energielasten van een vereniging of maatschappelijke instelling voor de jaren 2022 en 2023. 

Vervolgens wordt op basis van de werkelijke kosten per aanvrager in 2022, respectievelijk 2023, de verhoging berekend. Indien de aanvragen dit plafond overstijgen wordt er procentueel verminderd. Per aanvrager is er een maximum jaarlijkse compensatie van € 10.000,-. Door te beschikken op basis van de werkelijke kosten en rekening houdende met landelijke regelingen en is de regeling transparant en eenvoudig.

Eenmalige compensatie van energielasten voor maatschappelijke instellingen in gemeente Roosendaal