Zo komt de nieuwbouw van het Bravis ziekenhuis er ongeveer uit te zien.
Zo komt de nieuwbouw van het Bravis ziekenhuis er ongeveer uit te zien.

Presentatie schetsontwerp Bravis ziekenhuis

ROOSENDAAL - REGIO - Tijdens drie drukbezochte bijeenkomsten is het schetsontwerp van het nieuwe Bravis ziekenhuis op locatie Bulkenaar te Roosendaal gepresenteerd. Architect Ellen van de Wal en landschapsarchitect Jan van Minnebruggen gaven samen met lid Raad van Bestuur Albert-Jan Mante en twee leden van het bouwteam van het ziekenhuis uitleg over het nieuwbouwplan en ontwerp. Zowel de pers als omwonenden waren uitgenodigd en van deze uitnodiging werd, getuige de volle aula, goed gebruik gemaakt.


Tijdens de presentatie werden (met de nodige voorbehouden) de contouren van het nieuwe ziekenhuis duidelijk.
De 1e indruk? Dat wordt een mooi en duurzaam ziekenhuis in een groene waterrijke omgeving.


Feiten en getallen

Enkele geschetste details over gebouw en directe omgeving: Oppervlakte bebouwd: 75.000 m2 ziekenhuis bebouwing (plus nog eens 20.000 m2 uitbreidingsmogelijkheden in de toekomst); Ruimte (max. 15.000m2) voor zorgpartners zoals Geriatrie, Radiotherapie en Laboratoria in een gebouw(en) aan de Noordzijde van locatie Bulkenaar; Aantal bouwlagen ziekenhuis: 5. Hoogte gebouw: maximaal 30 m maar door de getrapte vorm niet overal (25 m); 

Parkeerplaatsen: 1800 (waarvan 900 in de centrale parkeergarage en 900 in het parkeerbos gesitueerd in het Noordwestelijke deel van Bulkenaar; Een hoofdentree verdeeld over de begane grond. Een afwisselend groen zorgpark: aan de Zuidzijde en Oostzijde (tegen de wijk Tolberg aan). Aan de Zuidwest zijde van het terrein een natuurlijke waterberging in een beemdenlandschap die wordt gevoed door opgevangen regenwater en beekdalletje; 

Gasloos (mogelijk door zonnepanelen op het dak en warmte-koude buffering in de ondergrond); Geen kelders (vanwege de bodemgesteldheid en bouwkosten); Een aan- en afvoerroute over de weg vanaf de A58 waarbij verkeersstromen van bezoekers, ambulance vervoer, logistieke dienstverleners en medewerkers op het terrein van elkaar worden gescheiden; Start bouw voorzien voor 2026; Operationeel ziekenhuis in 2029.

Klavertje 4

Het nieuwe Bravis ziekenhuis wordt (zoals nu geschetst) gebouwd in een klavervorm met een centraal hart. Je komt vanuit de parkeergarage binnen op de centraal gesitueerde entree op de begane grond of op de 1e etage. Op een ontspannen wijze vervolg je lopend de kortste route naar de afdeling waar je behandelaar op je wacht. Als het om jaarlijks grote aantallen patiĆ«nten gaat dan is de behandelaar te vinden op de begane grond of 1e etage. Na opname heb je vanuit je zorgkamer op de hogere verdiepingen uitzicht op het zorgpark. Maar ook als zorgmedewerker is daglicht en zicht op het groen op diverse plaatsen (zoals het bedrijfsrestaurant) verzekerd. De lagere daken zijn bedekt met levend groen; de hoogste daken zonnepanelen. De technische installaties staan op het dak van de bovenste verdieping (ietwat teruggetrokken en dus grotendeels uit het zicht!). 


Compact in het groen

De geschetste bouwvorm maakt van het nieuwe ziekenhuis een compact gebouw dat opgaat in de zeer afwisselende groene 



omgeving. Denk dan aan diverse boomsoorten (eiken, populieren et cetera), bloemrijke graslanden, houtwallen, diverse bostypen en weides met hogere en lagere delen. Denk ook aan wandel- en fietspaden die het zorgbos doorsnijden. Een relaxte omgeving dus die ook wel een Healing Environment wordt genoemd.
Droom. Het Bravis-bestuur, de ontwerpers en het zorgpersoneel betitelen deze schets als een droom. Maar of die uit gaat komen? We wachten het definitieve plan af.




Nieuwe Bravis ziekenhuis weer stap verder!


Afbeelding
Afbeelding