Bij de Arend zijn op 26 maart rondleidingen.
Bij de Arend zijn op 26 maart rondleidingen. Foto: A van Bockel

Kopen bij de boer

REGIO WOUW - In De Krant regio Wouw van februari 2023 is de local for local teelt in een deel van de regio in beeld gebracht. Deze maand zijn we op zoek gegaan naar de verkooppunten in Moerstraten, Welberg, Kruisland en Wouw. En we werden positief verrast nadat we eerst van een inwoner te horen hadden gekregen dat er waarschijnlijk niet veel te koop zou zijn.


We zijn weer van start gegaan vanuit de Roosendaalse wijk Tolberg en rijden richting Wouw. Al op de Plantagebaan in Wouw werden wij geattendeerd op de boerderijautomaat van M. Uijtdewilligen. De aan-huis verkoop is recent gestopt en de automaat is verdwenen. De borden moeten nog worden verwijderd. 


Als we de Plantagebaan 32 passeren zien we de naam van D’n Eierboer. Hier valt weinig te raden. Ze verkopen hier eieren. Mooi dat hier een passende spreuk leesbaar is: Eieren en beloftes worden makkelijk gebroken! 


Als we de Akkerstraat in Wouw inslaan zien we op nr. 11 de beltmolen ‘De Arend” staan. De molenaar maalt niet alleen maar verkoopt ook diverse meelsoorten waaronder pannenkoekenmeel. De molen is iedere dinsdag t/m zaterdag van 10.00 -16.00 uur geopend en op afspraak. Hangt de blauwe wimpel uit dan zijn ze ook geopend. Over open gesproken: tijdens de West-Brabantse Molendag op zaterdag 26 maart a.s. van 11.00-17.00 uur is molen “De Arend” toegankelijk voor een rondleiding (tot bovenin de molen!).


We rijden nu richting Heerle en als je het dorp bent doorgereden dan zie je de verkooppunten van de familie Luijsterburg links van de weg. Direct naast hun immense boerderij (een juweeltje!) en boerderijwinkel met grote loodsen zijn voldoende parkeerplaatsen gecreëerd voor de kopers van een grote diversiteit lokaal geteelde groenten, fruit en aardappelen. Heb je overdag geen tijd dan is er voor de liefhebber van gezond en vers een goed gevulde automaat met sappen, yoghurt, kaas, druiven en eieren. In de ruime boerderijwinkel is het aanbod nog groter. Voor de dagelijkse boodschappen hoef je bijna niet het dorp Heerle uit! De familie Luijsterburg teelt trouwens zelf in de directe omgeving de mooiste aardbeien en asperges voor de (inter)nationale markt. Vakmensen dus die met beide benen stevig in de Wouwse klei staan!


Nu toch maar verder richting Moerstraten. Al voor we het dorp via de Moerstraatsebaan bijna inrijden worden we naar rechts verwezen. We rijden naar de Luienhoekweg 1 waar een van de vele aardbeienautomaten van de Familie Loos op het erf staat. Aardbeienteler en eigenaar Arno Loos is op het moment van ons bezoek aan het werk op teeltlocatie Lepelstraat. We bellen zijn 06-nummer. Hij is direct een enthousiast verteller en blijkt flink aan de weg te timmeren met aardbeien telen en -verkoop m.b.v. automaten op 25 locaties in de wijde regio (Tholen, Steenbergen, Oud-Gastel, St. Willebrord, Roosendaal, Bergen op Zoom etc). Ga je naar het Bravis ziekenhuis in Roosendaal of Bergen op Zoom dan kom je daar zijn automaat met lekker zoete Sonata aardbeien ook tegen. We maken meerdere foto’s en rijden weer verder. 


De akkerbouw familie van Tiggelen verkoopt aardappels van het ras “Fontane” op adres Moerstraatseweg 136. Een lekkere aardappel (weten wij uit eigen ervaring). Op de hoek Dalstraat-Vroenhoutseweg zien we het reclamebord van RiMa markt! De voornamen van het echtpaar Rinus en Marian Kerstens de basis voor hun bedrijfsnaam. Hier worden wij door Rinus gastvrij rondgeleid. Hij toont ons zijn winkel maar ook de aardappelbewaarplaats en sorteerinstallatie. Dat verwacht je niet aan te treffen als je langs fietst of rijdt. De winkel is ruim voorzien van diverse aardappelrassen (zoals Frieslanders, Bintje en Bildstar), diverse koolsoorten waaronder ook boerenkool. In het seizoen kun je er ook terecht voor verse peulen, snijbonen en zacht fruit (rode bessen en kruisbessen). Ik zie dat Rinus een vakman is want hij heeft in 2014, 2018 en 2021 de lokale wedstrijd “Lekkerste Wouwse frietaardappel” gewonnen. 


We zijn al een middag op pad en steeds weer komt een nieuw lokaal verkooppunt in zicht. Aan de Roosendaalseweg 9 te Kruisland Is Josina Nelen actief. Naast bloemen & kado’s kun je hier terecht voor aardappelen en uien. We komen blijkbaar op het verkeerde moment want de zaak is niet geopend. We komen deze zomer en zeer zeker in de herfst terug als de mooie potchrysanten op het veld staat te bloeien. 


Tijd om weer richting Roosendaal te rijden. We passeren in de Boeiinksestraat 3 de Wouwse imkerij “Ceres” van Theo Hermans. Voor gezonde honing uit de regio hoef je dus niet ver te rijden. Even verderop zien we de boerderijwinkel van aspergeteler Anton Vos en echtgenote Sandra. Samen met broer Wim Vos worden asperges geteeld die vanaf half april tot eind juni geschild en ongeschild te verkrijgen zijn. Ook kun je hier terecht voor streekproducten zoals aardbeien, bijzondere lekkere grote zoete kersen, nougat, zuivel en ijs. Hun aanbod aan complete maaltijden met verse streekproducten (zoals de combinatie asperges, aardappeltjes, aspergesaus en witte wijn) worden zeer gewaardeerd.


Wij eindigen ons rondje Wouw e.o. bij de boerderijwinkel van de familie J. Lazeroms. Zij runnen aan de Vinkebroeksestraat 14 een asperge-, aardbeiekwekerij. De winkel is in het seizoen 7 dagen per week geopend en daarbuiten 3 dagen per week. Tevens is de automaat altijd goed gevuld met asperges, aardbeien, kersen en ander heerlijk fruit. Zij nemen ook bestellingen op en bezorgen die aan huis. Denk dan aan huisgemaakte soepen (van aspergesoep tot vergeten groentesoep), diverse hard- en zacht fruit, groenten, aardappelen en nog veel meer. Dat is nog eens service! Gelukkig is de Vinkenbroeksestraat (na lange tijd opgebroken te zijn) weer open en zijn de ondernemers in Vinkenbroek weer makkelijk bereikbaar. 


Afsluitend een tip. Fiets eens door de week of in het weekend langs de vele verkooppunten van onze lokale West-Brabantse agrarisch ondernemers die heel veel liefde en energie steken in "Gezond, Gemak, Genieten, Vers, Voordelig en Veilig”. Veel plezier. Eet smakelijk!

Vrijwilligers van de Molen
Rinus Kerstens achter de toonbank in boerderijwinkel Rima Markt.
Anton en Sandra Vos op hun aspergebed.
Boerderij automaat Luysterburg
Boerderijwinkel
Aspergesteken
Aspergesteken
Boerderijautomaat Luysterburg
de Eierboer
Boerderijautomaat zuivel
Poster
Rode bessen
Wortelen
Aspergesteken
Verschillende soorten zacht fruit
Poster
Aardebeienautomaat  kwekerij Loos
Aardappelkast van Fam. van Tiggelen
informatie over de aardbeien
Informatie over de aardappelen
Banner
Reclamebord
Oorkonde Fam. Kerstens
Boerderijwinkel Rima Markt
Poster
Koeling voor gesneden groente
Rinus Kerstens die de aardappelen  afrekent met de klant
Aankondigingsbord van de producten
Reclamebord Rima Markt
Reclamebord  bij Josina Nelen
Winkel Josina Nelen
de Eierboer
Gereedmaken van de  aspergevelden door Anton Vos
Gereedmaken van de aspergevelden van Anton Vos
Gereedmaken van de aspergevelden van Anton Vos
Vrijwilligers van de Molen
De Eierboer
Vrijwilligers van de Molen
Vrijwilligers van de Molen
Boederijwinkel Lazeroms
Kwekerij Lazeroms
Reclame Imkerij Ceres
Imker Ceres
Collage foto s Lazeroms
Boerderijautomaat