Afbeelding
Foto: J.F. Hendriks

Het magisch noorderlicht

Eind februari was in Nederland het poollicht oftewel het noorderlicht te zien. Normaal is dit natuurverschijnsel het best te bewonderen in gebieden rond de polen. Hier op het noordelijk halfrond in landen zoals Canada, IJsland Scandinavië en Noord-Rusland. De officiële benaming voor poollicht of noorderlicht is “Aurora Borealis” Het woord Aurora betekent “Morgenstond” en Borealis “Noordelijk”. Vrij vertaald “De morgenstond vanuit het noorden”. 

Hoe ontstaat het poollicht?

Er heerst op de zon een enorme hoge druk en de temperatuur van de oppervlakte van de zon is 4230 - 6230 graden Celsius. De hoge druk en de hoge temperatuur veroorzaken grote zonne-explosies, ook wel zonnevlammen genoemd. Bij zo'n explosie komen grote hoeveelheden deeltjes vrij die veel energie bevatten, en met een hoge snelheid de atmosfeer in worden geslingerd. 

Een deel van deze met energie geladen deeltjes bereikt de aarde. Gelukkig wordt alles op aarde beschermd door een magnetisch veld, de zogenaamde magnetosfeer. Wanneer de met energie geladen deeltjes de magnetosfeer van de aarde raken, worden de meeste van die deeltjes afgebogen en schieten met hoge snelheid het heelal in. 

Toch weet een hoeveelheid deeltjes de buitenste schil van het magnetisch veld van aarde binnen te dringen. Deze deeltjes afkomstig van de zon komen dan in botsing met de gassen die normaal in de buitenste schil van het magnetisch veld zitten. Zoals zuurstof of stikstof, waterstof en helium. Wanneer een energie geladen deeltje bijvoorbeeld tegen een deeltje zuurstof, stikstof of helium botst, ontstaat er een natuurkundig proces waarbij energie van het ene deeltje aan het andere deeltje wordt overgedragen. Bij deze overdracht ontstaat er licht. 

De kleur van het licht is afhankelijk tegen welke stof de deeltjes van de zon botsen van de aanwezige gassen in de magnetosfeer. Een botsing met een deeltje zuurstof geeft een groene kleur, bij een botsing met stikstof ontstaat een donkerrode, roze kleur en een botsing met helium geeft een blauw/paarse kleur. 

Al met al is het een magisch schouwspel om het poollicht aan de hemel te zien.