Vaarcursussen gaan beginnen

REGIO - Bij Yachtconsult gaan de eerstvolgende cursussen in 2023 begin april van start.

Een vaarbewijs is verplicht voor schippers met boten langer dan 15 meter en motorboten die sneller kunnen varen dan 20 km/u. Ook jetski’s en waterscooters vallen daaronder. Omdat het voldoet aan de eisen voor het International Certificate of Competence mag u er ook mee in het buitenland varen. Daarnaast is ook een cursus Marifoon aan te bevelen omdat communicatie tussen boten belangrijk is.

Yachtconsult geeft deze cursussen in Roosendaal, Bergen op Zoom en Willemstad. Breda, Etten-Leur, Dordrecht en Essen. 

Vooral voor onze Belgische vrienden is het nu aantrekkelijk een cursus in Nederland te volgen en hier examen te doen, omdat voor het Belgische Stuurbrevet wel praktijkervaring verplicht is en in Nederland niet. De cursus is van 19.00 uur tot 22.00 uur.

De eerstvolgende cursus Vaarbewijs 1 start op 4 april en 16 mei. Vaarbewijs 2 start op 10 mei en de Marifooncursus op 12 mei. Yachtconsult geeft ook privé cursussen en incompany cursussen op eigen locatie bij verenigingen, bedrijven en organisaties.

Belangrijk is wel dat de Vaarbewijs 1 cursus op 4 avonden en de Vaarbewijs 2 cursus op 5 avonden gegeven wordt, omdat u dat echt nodig heeft om de pittige lesstof tot u te nemen. 

De cursus Marifoon basis wordt op 2 avonden gegeven voor € 90,-.


Kijk voor een compleet overzicht met alle locaties, startdata en overige watersportopleidingen op onze website yachtconsult.com of bel 06-53 62 32 31, mail rs@yachtconsult.com




In de cursus Vaarbewijs 1 wordt er veel aandacht gegeven aan de veiligheid, de vaarregels en vaarwegmarkering. Ook wordt er ingegaan op hoe u moet manoeuvreren, wegvaren, aanleggen, ankeren en hoe om te gaan met een man over boord situatie. Speciale aandacht wordt gegeven aan varen met slecht zicht. Deze cursus wordt op 4 avonden van 3 uur gegeven voor een prijs van € 145,-.
Voor deelnemers die de avondcursus niet kunnen volgen is er ook dagcursus voor € 125.-

In de cursus Vaarbewijs 2 wordt vooral navigatie behandeld en wordt wat dieper ingegaan op het varen van de grotere binnenwateren. Deze cursus wordt op 5 avonden van 3 uur gegeven voor € 155,-. 

Belangrijk is wel dat de Vaarbewijs 1 cursus op 4 avonden en de Vaarbewijs 2 cursus op 5 avonden gegeven wordt, omdat u dat echt nodig heeft om de pittige lesstof tot u te nemen. De cursus Marifoon basis wordt op 2 avonden gegeven voor € 90,-.

Yachtconsult geeft deze cursussen in Roosendaal, Bergen op Zoom, Willemstad, Breda, Etten-Leur, Dordtrecht en Essen.

Het examen vaarbewijs wordt nu afgenomen door het CBR. Het CBR heeft een iets andere manier van vragen, dan de Vamex van vorig jaar, maar de nieuwe vragen hebben we doorgekregen van onze cursisten, die al examen hebben gedaan.


Yachtconsult is al 30 jaar gespecialiseerd op het gebied van reguliere watersportcursussen.                                                De cursussen worden gegeven door CWO-erkend docent Roland Sterker. CWO staat voor Commissie Watersport Opleidingen, een samenwerkingsverband van de ANWB, HISWA, KNWV en KNMC.

Bezoek onze website op www.yachtconsult.com, waar u zich ook kunt aanmelden voor de cursus.