Volkstoneel Heerle
Volkstoneel Heerle Foto:

Bokkesprongen Volkstoneel Heerle

HEERLE - Op het toneel kan het raar lopen. Dat heeft het Volkstoneel uit Heerle zeker ondervonden. In 2019 studeerde het gezelschap het stuk ‘Bokkesprongen van D.J. Eggengoor in. Dat moest in het kader van het 75-jarig bestaan van de vereniging uitgevoerd worden.


Het lot besliste anders! "Eigenlijk zouden we dit stuk in november 2019 uitvoeren, maar toen bleek de zaal van dorpshuis ‘De Schalm’ niet vrij te zijn”, vertelt penningmeester Adri Brouwers. Daarom werd de uitvoering doorgeschoven naar voorjaar 2020. De spelers kenden hun rol perfect, het podium was helemaal ingericht en de stoelen stonden opgesteld. Alles was uitverkocht. Toen kwam corona en van de een op de andere dag mocht er niet gespeeld worden. Ook het jubileumfeest ging niet door.

Vorig jaar werd een nieuwe poging ondernomen en in oktober 2022 was het zover dat er weer gespeeld zou worden, maar opnieuw sloeg het noodlot toe en één van de hoofdrolspelers kon niet spelen. Opnieuw moest er uitgesteld worden en enkele spelers moesten weer van rol wisselen. "Maar nu gaat het wel door! Op 31 maart en 1 april willen we twee keer voor een uitverkochte zaal spelen. De kaarten kunnen besteld worden en de verkoop loopt prima”, geeft de penningmeester aan.

Inmiddels wordt er weer druk gerepeteerd en heeft de bouwploeg het schitterende decor met een heuse plattelandswoning weer tevoorschijn gehaald. "De spelers doen het prima en er moet alleen nog wat geschaafd worden aan de interactie op het podium”, zegt regisseuse Jeanne Reijnders.

Dat er heel wat te lachen valt, zal het publiek merken. Het stuk speelt in de jaren tachtig van de vorige eeuw als Frederik Schotkikker zijn 71ste verjaardag viert. Twee neven en een schoonzus, die allemaal azen op de erfenis, komen langs. Dan verschijnt een oude liefde van Frederik en lijken de plannen van de familie anders te lopen. Tot het verhaal een onverwachte wending neemt.

Het leuke van het stuk is, dat de spelers allerlei leuke acties hebben toegevoegd, waardoor het publiek de buik van het lachen vast zal moeten houden. "Let op de man op de bank, het toilet met het hartje in de deur en de vrouw met het breiwerk”, licht één van de spelers een tip van de sluier op.

Naast Adri Brouwers spelen John Valkenburg, Piet van Aert, Jenny de Weert, Colinda Janssen, Tonny Koeyvoets, Monica Decaluwé, Annie van Aert en Anita van Splunter een rol in het blijspel.

Dit jaar is er op beide avonden ook een ‘meet en greet' met de spelers na afloop van de voorstelling en wordt er een verloting gehouden.

Er kunnen kaarten besteld worden bij Adri Brouwers voor € 8,00 per stuk (inclusief een consumptie) op 0164 61 66 26 of via de mail brouwers.pals@hetnet.nl. Afrekenen kan aan de zaal. Dorpshuis De Schalm (de kerk) is om zeven uur open en om 19.55 uur gaat de voorstelling van start.

Volkstoneel Heerle