Groep schutters
Groep schutters Foto: A van Bockel

Kennismaking met kleiduivenschieten

Algemeen

WOUWSE PLANTAGE - Stop de kleiduiven moord! De tekst op een sticker die ik jaren geleden ergens op straat tegenkwam. Humor! Ik moest er direct weer aan denken toen ik onderstaand verhaal over de kleiduivenbaan tegenover Café “Trapke Op” ging schrijven.

Meerdere schietsportverenigingen hebben hun thuisbasis op de kleiduivenbaan tegenover café “Trapke op” aan de Weg naar Wouw te Huijbergen. Ik had de baan (een groot open veld buiten de bebouwde kom, grotendeels omgeven door een hoge zandwal) tot nu toe alleen maar langs fietsend en van enige afstand bekeken. Grote gele borden rondom het terrein waarschuwen voor gevaar. Dat is maar goed ook want de resten van de oranje kleiduiven liggen verspreid over het gehele terrein. Tijd dus voor een praatje en een plaatje.

Verenigingen

Ik word op een vrijdagochtend op gastvrije wijze in het clubhuis welkom geheten door Jan. Hij vertelt mij dat Rob van de Valk en Kees Zevenbergen de eigenaren zijn van de baan. Sinds 1-1-2023 is de baan verhuurd aan Jachthuis en geweermakerij Doublet, een wapenwinkel in Rilland (Z). Zij exploiteren en beheren de baan en de apparatuur die wordt gebruikt door zo’n 700 leden van in totaal 12 verenigingen waaronder “Trapke Op” uit Wouwse Plantage,  ‘t Schijfke uit Werkendam, “.30M1” uit Rilland, “SV Markiezaat” uit Bergen op Zoom, “Het Kleiduiven Gilde Noord-Brabant” uit Sint-Willebrord en “De Zwarte Duif” uit Brasschaat (B). Voor vele sportschutters en jagers uit de wijde regio is dit dus een bekende locatie.


Eerst maar even wat achtergrondinformatie over deze schietsport

Een kleiduif is een geperst lemen oranjekleurige schotel met een doorsnee van 11 cm dat door een machine wordt weggeworpen met een snelheid van 120 km per uur. Het schoteltje is biologisch afbreekbaar.
Het kleiduivenschieten is een Olympische sport die wordt beoefend door een schutter die met een hagelgeweer en een patroon met 300 hagelkorrels de steeds vanuit een andere richting voorbij komende kleiduif moet zien te verbrijzelen. De afstand is maximaal 50 meter. Verder weg heeft de hagel namelijk onvoldoende kracht om de kleiduif te verbrijzelen. Het is een concentratiesport met veel dynamiek en spanning.
De bekendste Nederlandse kleiduivenschutter is 6-voudig deelnemer en Olympisch medaillewinnaar Eric Swinkels uit Best. Hij won in 1976 de zilveren medaille tijdens de OS van Montreal.
De kleiduiven schietsport is geïnspireerd door de jacht op hazen en konijnen. duiven, eenden en hoenders. Al in de 19e eeuw beoefenden jagers (destijds veelal rijke mensen) deze sport om buiten het jachtseizoen hun schietvaardigheid te behouden. De kleiduiven waren toen levende duiven die in manden opgesloten zaten tot ze werden losgelaten op de schietbaan.
Tegenwoordig is het kleiduivenschieten onderdeel van de 9 maanden durende jachtopleiding.
Tijdens de Olympische zomerspelen van Parijs (1900) werd nog op 300 levende duiven geschoten. Tijdens de zomerspelen van Stockholm in 1912 werd de lemen kleiduif geïntroduceerd zoals we die nu kennen.
Er zijn meerdere vormen van kleiduivensport te beoefenen namelijk:- Jachtparcours (de kleiduif vliegt verschillende trajecten);- Skeet (de kleiduif komt vanuit twee torens);- Trap (de kleiduif komt uit een vast punt onder verschillende hoeken);- Sporting Skeet en Sporting Trap. Een vorm die beginnende schutters meer sportplezier en sneller betere resultaten oplevert.
Zowel mannen als vrouwen beoefenen deze sport. Echtparen zijn dus ook welkom! Vanwege veiligheidsredenen is het lidmaatschap van schietverenigingen alleen mogelijk als je een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunt overleggen.


Wanneer mag iemand kleiduivenschieten? 

Vanaf 12 jaar kan er door leden, onder begeleiding van gecertificeerde KNSA instructeurs op kleiduiven worden geschoten. Jongeren blijken “binnen no time” zelfstandig en veilig de baan op te kunnen. Niet-leden mogen vanaf 18 jaar onder begeleiding deelnemen aan een “clinic”. Sommige verenigingen hanteren 14 jaar als minimumleeftijd voor een lidmaatschap.


Wanneer is de baan in Huijbergen open?

Er wordt op kleiduiven geschoten op zaterdagochtend en op woensdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag. Dit levert geluidsoverlast op dat tot in de verre omgeving hoorbaar is voor omwonenden, terrasgenieters en wandelaars. De nieuwe beheerder werkt aan verdere vermindering van deze overlast maar voorkomen is helaas niet mogelijk.

Clinic
Ook interesse gekregen om een keer te gaan kleiduivenschieten? Dan is een “Clinic kleiduiven schieten” misschien iets voor jou. Een kennismaking met deze schietsport is mogelijk voor individuen (1-2 personen) maar ook in groepsverband tot een maximum van 50 deelnemers. Denk dan aan een “familie clinic” of een “bedrijfsclinic”. Heb je vragen over de “clinic” (data, kosten etc.) stuur dan een e-mail naar: trapkeop@jachthuisdoublet.nl

De oudste kleiduivenschutter van de vereniging.
Afbeelding
Gevarenbord
Groep schutters
Kleiduif (links) en kleiduifwerper
Schiettoren
Het kleiduiven schieten
Bulkzak lege Hagelpatronen
Bulkzak lege hagelpatronen