SC Kruisland dames 1.
SC Kruisland dames 1.

Met pijn in het hart stekker uit Kruisland dames 1

Algemeen

KRUISLAND – De Oranjeleeuwinnen maken zich op voor hun WK in Australië en Nieuw Zeeland. Als vice-kampioen hebben ze een reputatie hoog te houden. Mede door de prestaties van dames als Vivianne Miedema, Lieke Martens, Jacky Groenen mag de voetbalsport zich al enige tijd ook onder meiden populair weten. Oud nieuws als je het in Kruisland en omstreken vraagt. 

Reeds voor de eeuwwisseling gaven de eveneens in oranje gehulde voetballende dames de plaatselijke SC kleur. En toch ging, tegen alle verwachtingen in, de stekker uit het eens zo roemruchte elftal!

Kruisland dames 1 vormde vele jaren een stabiele factor in de Vierde Klasse van het damesvoetbal. “Met pijn in het hart doch het was niet langer te doen. Het brokkelde verder en verder af”, aldus Soraya van Eekelen (26). De aanvoerster kwam zeven seizoenen uit voor de Kruislandse dames. Ze maakte zowel de goede als ook slechte tijden van dichtbij mee. “Enkele seizoenen hadden we een enorm ruime selectie, met echt goede speelsters. We hebben toen zelfs overwogen om met een tweede team te starten. Ook een promotie naar de Derde Klasse lag in het verschiet. Daarna kwam de klad erin. Legitieme redenen als zwangerschappen en onregelmatige werktijden in de zorg maakten het op de been brengen van een representatief team steeds lastiger. Ook qua training en begeleiding stonden we er steeds vaker alleen voor. Na Ben Kruf hebben Paulo Fortunati en Maarten Boddaert ons nog even getraind. Echter op zondag moesten we het toch zelf uitzoeken.” 

Flex

De damestak van SC Kruisland kwam in de loop van dit seizoen steeds verder onder druk te staan. Van opgeven was aanvankelijk geen sprake. Een reanimatiepoging leek effect te sorteren. “Het opstellen van een team werd moeilijker. We besloten een soort van flexpoule met uitzend-speelsters te creëren. Meiden en dames die geen contributie hoefden te betalen en ons het seizoen door zouden helpen. Uiteindelijk sloten er negen even aan. Het bleek echter nog niet voldoende om tot een goed einde te komen. In goed overleg met het bestuur hebben we, na al onze pogingen, helaas besloten om het elftal uit competitie te halen”, legt Soraya van Eekelen uit.

Momenteel beraden de overblijvers zich over hun voetbaltoekomst. Een doorstart in de 7x7 damescompetitie behoort tot de mogelijkheden. Om het reguliere veldvoetbal voor dames toch niet als een nachtkaarsje uit te laten gaan staat zaterdag 13 mei met stip genoteerd. Sportpark ‘t Hoogje is vanaf 17.00 uur het decor voor een weerzien met alle dames uit de Kruislandse voetbalhistorie. Na de wedstrijd sluit men met een barbecue op gepaste wijze een uniek stukje geschiedenis af….

Afbeelding