Afbeelding

Bruin worden in het voorjaar

Algemeen

De lente is weer in het land. De dagen lengen en de zon komt steeds hoger aan de horizon te staan. Daardoor worden de zonnestralen steeds directer en loopt de temperatuur op. 

Vreemd zeg, in Nederland word je in de winter niet bruin op een heldere dag met een stralende zon. Je voelt toch de warmte. De warmte wordt veroorzaakt door de infrarode straling van het zonlicht en kleurt je niet bruin, dat doet de ultraviolette straling (uv-straling) in het zonlicht. Uv-straling zorgt samen met je huid bij een bepaalde intensiteit van de uv-straling, dat er pigment wordt aangemaakt.  

De uv-intensiteit verandert per seizoen en per dag. Om veilig te kunnen zonnen, en gezond te blijven, wordt op de sites van het KNMI, KWF en het RIVM elke dag de waarden van de hoeveelheid uv-straling in een tabel weergegeven. Deze tabel wordt UV-index genoemd. De schaal van de UV-index die in ons land geldt, loopt van 1 tot en met 10. Hoe hoger het cijfer hoe meer uv-straling op ons neerkomt.

Om een bruin kleurtje te krijgen, moet de UV-index, minimaal boven de 3 uitkomen. In de winter, het late najaar en het vroege voorjaar hebben we een UV-index van 0 – 2. Dat is nu de reden dat we gedurende die periode in ons land niet bruin worden.

Waarom verbrand en verkleur je wel in de winter op de bergen? Dat komt omdat bij iedere 1000 meter die je stijgt, de UV-intensiteit met 10% toeneemt. Dus, in de bergen zit je al gauw aan een UV-index 3 en hoger. In april begint in ons land de UV-index langzaam naar 3 tot 4 op te lopen. Het is nu de tijd om bij een zonnetje zoveel mogelijk ledematen te ontbloten om de zon op je huid te laten schijnen. Want uv-straling is niet alleen goed voor een bruin huidje, door de uv-staling samen met de huid wordt ook de vitamine D3 aangevuld. 

In de zomer kan in Nederland de UV-index oplopen tot factor 8. Bij zonkracht van 7-8 kan je onbeschermde huid in 10 tot 15 minuten erg verbranden en kan er ernstige schade ontstaan aan de cellen van de huid. Voor verstandig zonnen van de zomer kijk op de sites van het RIVM, KNMI en KWF.nl. Zon verstandig dit jaar, smeer je in en let vooral op je kinderen! Oh, draag ook een zonnebril. Dat beschermt je je netvlies en hoornvlies tegen de uv-straling.

Joos Windhoos

Afbeelding