Afbeelding
Foto: Ineke Stofmeel

Arthur Miller door Roosendaals Toneel

ROOSENDAAL - De Amerikaanse auteur Arthur Miller (1915 - 2005) is geen onbekende voor Roosendaals Toneel; al twee keer eerder (in 1963 en in 1985) werd zijn ‘Van de brug af gezien (A view from the bridge)’  gespeeld. In april speelt Roosendaals Toneel 'Al mijn zonen'.

Het is enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog. In een doorsnee stadje in de V.S. heeft men het gewone leven weer opgepakt. Joe Keller is een succesvol ondernemer, rijk geworden met de levering van vliegtuigonderdelen voor de oorlogsindustrie. Nadat zijn oudste zoon Larry, piloot, vermist raakte tijdens de oorlog heeft hij alle hoop gevestigd op zijn jongste, Chris. Chris vertelt hem over zijn plan om Ann ten huwelijk te vragen, het meisje met wie Larry ooit verloofd was. Vader en zoon beseffen dat deze huwelijksaankondiging door moeder Kate zal worden gezien al het definitief opgeven van alle hoop op Larry’s terugkeer.

Als Ann’s broer langskomt stijgt de spanning. Hun vader was Joe’s zakenpartner. Hij werd veroordeeld voor de levering van beschadigde vliegtuigonderdelen tijdens de oorlog.

Naarmate de uren verstrijken worden de leugens uit het verleden ontmaskerd…..

De Amerikaanse auteur Arthur Miller schreef het met de prijs voor beste toneeltekst van het jaar bekroonde ‘All my sons' in 1947. Een krantenartikel over de dood van tientallen door ondeugdelijk materiaal omgekomen piloten inspireerde hem tot een toneelstuk over thema's als verantwoordelijkheid, hypocrisie, het conflict tussen de zakenwereld en moraal, zelfbedrog en schuldvraag.

Thema's van alle tijden, magistraal in een toneeltekst gevat. Dat ‘Al mijn zonen' nog altijd wereldwijd op het repertoire staat van zowel amateurs als van professionele gezelschappen en dat het meermaals verfilmd is bevestigt dat de tekst nog niets aan actualiteitswaarde heeft ingeboet.

Regie en tekstbewerking: Ad van den Kieboom. Te zien in De Kring Roosendaal op zaterdag 22 april om 20.15 uur en op zondag 23 april om 15.00 uur. www.dekringroosendaal.nl.