Verzet KBO-Kring tegen sluiting huisartsenpost Roosendaal

ROOSENDAAL - REGIO - Het nieuws dat de Huisartsenpost Roosendaal, ’s nachts met ingang van 1 mei 2023 op slot gaat en men voor acute zorg tussen 23.00 uur en 08.00 uur moet uitwijken naar de huisartsenpost in Bergen op Zoom baart  KBO-Kring Gemeente Roosendaal en de omringende KBO-kringen in West-Brabant grote zorgen. 


Naast de Gemeente Roosendaal, heeft een sluiting ook voor de omliggende gemeenten van West-Brabant consequenties. KBO-Kring Gemeente Roosendaal is samengesteld uit de KBO afdelingen van de dorpen Nispen, Wouw, Heerle, Moerstraten, Wouwse Plantage en de stad Roosendaal.

"Onze inwoners hebben een wettelijk recht op een goede (basis) gezondheidszorg. Met sluiting van de huisartsenpost in de nacht, verwachten wij grote problemen die fataal kunnen aflopen bij alle gelederen van de bevolking", zo stelt het bestuur van de KBO-Kring in een brief aan het bestuur van Stichting Huisartsenpost West-Brabant. 

De brief is met ondersteuning van de andere KBO-Kringen en organisaties uit de regio verzonden. Men hoopt hiermee een signaal namens senioren te geven en de Stichting Huisartsenpost te overtuigen terug te komen op hun besluit. De KBO-Kring behartigt de belangen van meer dan 3000 senioren. Bij sluiting zou men naar Bergen op Zoom moeten.

Het totale werkgebied is voor de huisartsen in dit gebied echter vele malen groter als men uitgaat van alle senioren in deze regio.


Aangezien de vergrijzing in West Brabant groter is dan in de rest van het land, zal dit de komende jaren nog groter worden. Op dit moment valt een derde van de bevolking van West Brabant onder de senioren. 

Naast Gemeente Roosendaal, heeft een sluiting ook voor de omliggende gemeentes van West Brabant consequenties.

Echter niet alleen senioren zullen hiervan de dupe worden maar ook andere kwetsbare groepen, zoals bijvoorbeeld pasgeboren baby’s.

Wij zien de huisartsenpost als een basisvoorziening voor de gemeente Roosendaal en omgeving.

Wij vinden het onbegrijpelijk dat een gemeente van ca 80.000 inwoners niet meer over een eigen basisvoorziening zoals huisartsenzorg, tijdens de nachten kan beschikken. Hierbij hebben wij nog geen rekening gehouden met de omliggende gemeentes die net als wij, als gevolg van de sluiting voor onderstaande problemen komen te staan.

Sluiting van de huisartsenpost in de nacht kan fataal aflopen.

Men moet de hulp van derden inroepen wat meer tijd kost en dan ook nog een langere aanrijdtijd, dit kan een reden zijn te wachten met het inroepen van medische hulp met alle gevolgen van dien.

Met klem verzoeken wij u de voorgenomen sluiting ongedaan te maken. In het belang van onze senioren en overigens alle burgers, die een wettelijk recht hebben op een goede (basis) gezondheidszorg, verwachten wij van u een positief antwoord.

Namens KBO-Kring Gemeente Roosendaal

P. Dierick, voorzitter.