Onthulling billboard met sponsoren kerk Wouw.
Onthulling billboard met sponsoren kerk Wouw.

Nieuwe sponsors Icoon van Wouw

Algemeen

WOUW - De Lambertuskerk, hét icoon van Wouw, heeft er sinds kort dertien sponsoren bij die de komende vijf jaar elk 5.000 euro gaan sponsoren. Dat geld is hard nodig, want voor de restauratie van het gebouw is de komende jaren nog 1,5 miljoen euro nodig.

In de kerk werden de gulle gevers ontvangen en voorzitter Peter van Steekelenburg van de stichting ‘Behoud icoon van Wouw’ gaf aan dat de kerk als icoon voor de toekomst behouden moet blijven. “Als de restauratie helemaal klaar is, denken we dat het gebouw weer 100 jaar meekan”, liet hij weten. De hoop is dat zich nog meer sponsoren aan zullen melden.

De toren is inmiddels opgeknapt, maar van de rest van de kerk moeten de daken en muren nog hersteld of schoongemaakt worden. Er is een aanvraag de deur uit gegaan en de bedoeling is dat het Rijk en de provincie Noord-Brabant subsidies zullen geven tot negen ton. Dan blijft er nog een tekort van 600.000 gulden en dat moet via sponsors en allerlei acties bijeen gebracht worden. “Gelukkig hebben we ook 200 vrienden die gemiddeld 100 euro per jaar geven”, sprak de voorzitter.

Het gezelschap ging daarna naar de wand van de kerk aan de zijde van de Markt waar een immens billboard was opgehangen dat door wethouder Arwen van Gestel met een hoogwerker werd onthuld. Hier staan de namen van de sponsoren op en er kunnen er nog meer bij! “We hebben ook enkele schenkers die niet met hun naam erop willen, maar wel jaarlijks 1.000 euro geven”, gaf bestuurslid Peter Buijs aan.

Na de onthulling prees de wethouder de vastberadenheid waarmee de stichtingsleden aan het werk zijn om de restauratie van de kerk tot een goed einde te brengen. “Om de kerk onder de aandacht te brengen hebben we de opening van monumentendag hier gehouden. Ik wil vragen om de gemeenteraad uit te nodigen om te laten zien hoe we met erfgoed omgaan in de gemeente”, daagde hij het Wouwse icoon uit. Hij was ook van mening dat de kerk, de molen en de kasteelvesting hun samenwerking verder uit moeten breiden. Binnenkort komt er een akkoord met de Zuiderwaterlinie en dan krijgen de drie iconen ook provinciaal bekendheid.

Penningmeester Efrie van de Moosdijk sprak de verwachting uit dat de komende jaren naast de vaste inkomsten ook veel eenmalige donaties binnenkomen. “We hebben nu jaarlijks vaste inkomsten van € 37.000, maar we hopen dat binnenkort het spandoek te klein zal zijn voor de sponsoren en dat we een tweede doek weg moeten hangen.” De vraag was ook om bedrijven aan te dragen die de stichting kan benaderen om sponsor te worden.

Hierna werd het glas geheven op de toekomst van de kerk en kregen de nieuwe sponsoren een linosnede, gemaakt door Willem Beerman. Deze prent met daarop de kerk vanuit de Kloosterstraat komt ook te koop ten bate van de kerk.

Sponsoren kerk Wouw