Voorwerp mei; wat is dit?
Voorwerp mei; wat is dit?

Het voorwerp op de kubus was een ‘klakkenbuis’

Algemeen

WOUW - Het voorwerp dat vorige maand op de kubus lag was een ‘klakkenbuis’. Zo wordt dit in het dialect genoemd en iedere jongen wist waar het dan om ging. Maar ook proppenschieter en andere benamingen met dezelfde inhoud hebben we natuurlijk goedgekeurd.

Zeker in Wouw werd dit ‘speelgoed’ zo genoemd. Het was een soort jongensspeelgoed dat we zelf maakten van vlierenhout en het bestond uit twee delen. Voor het eerste onderdeel zaagde je een tak van ongeveer 3 a 4 cm dik en ongeveer 17cm lang af van de vlier. De vlier heeft een zachte binnenkern die je er heel gemakkelijk uit kunt drukken, zo ontstaat een soort houten buis. Aan de beide uiteindes van de buis stopte je een elzenpropje. Het andere gedeelte van de klakkenbuis bestond uit een grote spijker (meestal een zesduimer ) die je in een dwarshout sloeg. De kop van de spijker zette je tegen één van de elzenpropjes. Met het dwarshout tegen je buik drukte je met een krachtige snelle ruk de spijker door de holle ruimte. De lucht in de buis werd samengeperst en de voorste elzenprop schoot met een flinke vaart de ruimte in. Dat veroorzaakte een klakkend geluid vandaar waarschijnlijk de naam klakkenbuis. Ook vervingen we vroeger de elzenpropjes door propjes papier die we eerst in onze mond fijn knauwden. 

In het boek van Peer Pap in verhaal 10 is nog meer te lezen over dit vroeger speelgoed waar soms hele oorlogen mee werden uitgevochten. We kregen verschillende oplossingen binnen van mensen die zelf met de klakkebuis gespeeld hadden. Loting wees Adrie Goorden uit Wouw als winnaar aan. Hij krijgt zijn prijsje thuisbezorgd. Hij schreef bij zijn oplossing dat hij er zelf nog een heeft die hij gebruikt bij zijn rondleidingen voor het IVN. “Om met een verhaaltje dit fenomeen uit te leggen. Als klein manneke sloeg je de elzenproppen aan twee kanten er in. De pen van de hamer met een stoot op druk brengen en dan schieten. Maar de groene ‘smurrie’ die vrij kwam, liet soms een groene vlek achter op het smetteloze witte bloesje. Dan waren de ‘rapen’ gaar thuis. Want de groene plek was maar moeilijk te verwijderen”, schreef Adrie.

Op de kubus bij de VVV in Wouw hebben we inmiddels een nieuw voorwerp gelegd. Het is weer een stuk (zelfgemaakt) speelgoed. Oplossingen kunnen (gratis) ingezonden worden door een briefje in te vullen in de VVV-winkel in de Bergsestraat in Wouw of via de mail:
martel6@hetnet.nl.

Voorwerp april: een klakkenbuis!