Opening nieuwbouw Trapke Op
Opening nieuwbouw Trapke Op

‘Trapke Op’ bijzonder café met historie

Algemeen

HUIJBERGEN - WOUWSE PLANTAGE - Welke “Trapke op”? Deze vraag werd mij niet voor niets gesteld want zonder dat ik het wist blijken er, net over de Nederlands-Belgische grens, meerdere zaken met deze naam te zijn waaronder volkscafés in Brecht, Kiel en Waarloos en een broodjeszaak in Essen. De “Trapke op” waarover u nu leest is het café gelegen aan de Weg naar Wouw te Huijbergen.

De naam “Trapke op” is verbonden aan de turfwinning. In vroeger jaren werden de gestoken turven te drogen gelegd. Na korte tijd ontstonden in het landschap hoge stapels turf die na het steken door de sjouwers betreden moesten worden voor weer een nieuwe laag turven. Daarvoor gebruikte men een trap van stapeltjes turf. Via deze “Trapkes” liep de sjouwer de stapel op. Hiermee is de naam van Café “Trapke Op” verklaard.
De naamgevers van het huidige Café? Dat zijn Cornelis Johannes (roepnaam Kees) Goossens (3.6.1926-28.6.1975) en zijn echtgenote Gertruda Goossens-Augustijn (4.1.1925-22.1.2015). Al in 1938 komt deze benaming voor in de krant.

Begrip
Café “Trapke Op” te Huijbergen is een begrip. Je kunt er prima even koffie gaan drinken, met of zonder gebak, als je aan de wandel bent door het bos- en heidegebied van de Brabantse Wal. Of er als groep wielrenners een mooie tussenstop maken. Motor- of autorijdende passanten stoppen er bij mooi weer ook vanwege het zonnige buitenterras. Aan invalide bezoekers is trouwens ook gedacht: er is een prima invalidentoilet.

Café “Trapke Op” is vooral voor de liefhebbers van Brabantse gezelligheid “The place to be”. Je kunt er ontspannen biljarten, de liefhebbers van oude kaartspelen (Nappen en Couillon) en bingoliefhebbers weten het café ook te vinden, net zoals de liefhebbers van live muziek. 

Parkeren? Probleemloos op het ruime verharde parkeerterrein. “Trapke Op” is voor mountainbikers, groepen wandelaars en organisatoren van wandel- en fietsevenementen een mooie start- en finishlocatie. De liefhebbers van oude tractoren weten tijdens hun toerritten “Trapke Op” ook al te vinden. Kortom: gastvrijheid te over.

Familiehistorie
Als ik doordeweeks informeer naar de historie van café “Trapke Op” word ik verwezen naar Kees Goossens, de zoon van. “Hij weet veel meer over vroeger”, vertelt zijn echtgenote Marina mij. Hij is internationaal chauffeur en dus stap ik op zaterdagmiddag weer de zaak binnen. Ik word door Kees gastvrij ontvangen en voor ik het weet komt de familiehistorie, die nauw verbonden is met de horeca van Huijbergen en Wouwse Plantage, voor mij tot leven.

Dennenoord
Het horeca-leven begon voor zijn ouders, de familie Goossens-Augustijn,  met café “De Reebok” aan de Plantagebaan 211 in Wouwse Plantage (centrum). Daar voelde vader Kees Goossens zich echter niet helemaal thuis. Kees senior en zijn echtgenote nemen in 1961 Café Dennenoord, gelegen aan de Weg naar Wouw, van het echtpaar Heinrich Johann Corbey (1913-1989) en Mieke Corbey-Dekkers (1912-1991) over en wijzigen de naam van Dennenoord in “Trapke Op”.

Twee cafés runnen was teveel van het goede en “De Reebok” wordt daarom in 1963 verkocht. Het echtpaar is opgegroeid met (inter)nationaal transport. In 1975 overlijdt Kees Goossens senior op 49-jarige leeftijd. Zijn echtgenote zet het cafébedrijf voort met haar destijds 18-jarige, enigste, kind. Kees junior wordt meerderjarig verklaard en buitengewoon dienstplichtig. Hij gaat als vrachtwagenchauffeur de kost verdienen en werkt in zijn vrije tijd in het café mee. Zijn moeder blijft in de zaak en wordt uiteindelijk 90 jaar oud!

Uitbaters

Rond 1900 wordt het pand gebouwd waarin eerst café Dennenoord, en later Café “Trapke Op”, zijn gevestigd. Anna Cornelia Veraert (Wouw, 12.1.1880 - Huijbergen 1954) was van beroep tapster en lokaal bekend als “Kee van Fien” en later als “Kee van Trapke Op”. Zij was de dochter van Cornelis Veraert en Sophia Dimphna Goossens. Zij huwde op 15.2.1900 te Wouw met Cornelis Dekkers (1873-1941). Cornelis en Anna zijn de eerste uitbaters. Op 31.12.1930 en 1931 is hun naam in Het Dagblad van Noord-Brabant te vinden als zij hun gasten hun nieuwjaarswens overbrengen. 

Weg naar Wouw 7

Door de ligging aan de Weg naar Wouw is het pand van nature een oriëntatiepunt en verzamelpunt. Op 19.7.1934 wordt een voerman door zijn eigen kar overreden ter hoogte van café Dennenoord. Op 3.1.1935 wordt de nieuwe burgemeester ingehaald en wordt de optocht opgesteld aan café Dennenoord. En op 31.1.1935 verzamelt notaris Siebelink rond 4.00 uur geïnteresseerden voor de openbare verkoop van een huis op de Vleet te Wouw. Op 29.1.1936 is door hevige regenval de weg langs café Dennenoord zo slecht dat het de krant haalt.

Huiskamer

Het echtpaar Corbey volgt de familie Dekkers op (datum onbekend) op. Daarna zijn Kees Goossens senior en echtgenote vanaf 1961 eigenaar, uitbater en bewoner. Nu is Kees Goossens junior met zijn echtgenote gastheer en -vrouw in hun ‘huiskamer’, zoals zij hun café noemen. De volgende generatie, dochter Truida Fortuin-Goossens, werkt al mee in de zaak.
Vele jaren is het café betiteld als smokkelcafé vanwege de nabijheid van de Nederlands-Belgische grens. Dat is inmiddels historie.
Aan de overzijde wordt door de familie Goossens op enig moment een kleiduivenbaan opgericht die ook de naam “Trapke Op” krijgt. Moeder Goossens is direct duidelijk over haar betrokkenheid bij de baan: “Ik ga ze niet voeren”. De hoge grondwal rond de baan is ook onder verantwoordelijkheid van de familie Goossens aangelegd.

Overkapping
In vroeger jaren worden er jaarlijks ook drie varkens vetgemest achter het café; één voor eigen gebruik, één voor de familie en één voor de verkoop. In 1973 volgde een ingrijpende verbouwing en wordt het pand bijna volledig afgebroken en weer opgebouwd. Het pand wordt 90 graden gedraaid waardoor een groot zonnig buitenterras met overkapping kan worden aangelegd. Moeder Goossens heeft ook hierbij een belangrijke rol gespeeld! Haar portret hangt daarom goed zichtbaar achter de bar.

Verbouwing

In 1999-2000 volgde een nieuwe verbouwing en krijgt “Trapke Op” de uitstraling die het anno 2023 nog altijd heeft. De schuur en een oude arbeiderswoning achter het café zijn in tussentijd ook afgebroken waardoor een nieuwbouwwoning voor de familie Goossens kon worden gebouwd.

In welke gemeente ligt “Trapke Op”? Huijbergen! Lange tijd werd het adres van het café gekoppeld aan Wouwse Plantage vanwege het netnummer 01657. Dat had alles te maken met de kortste afstand tot een PTT-knooppunt in het buitengebied. Café “Trapke Op” is voor heel veel gasten “The place to be”. Wat de schrijver van dit verhaal betreft nog vele jaren!




Gertruida Goossens.
Eerste steenlegging nieuwbouw.
Vader en zoon 20 april 1973.
Ter Gelegenheid van Heropening Nieuwbouw Trapke Op
Afbeelding
Afbeelding
Gertruida Goossens
Cafe aan de straatkant genomen
Cafe Dennenoord.