Controle kwaliteit poters door teler Pieter van Overveld.
Controle kwaliteit poters door teler Pieter van Overveld. Foto: A. van Bockel

“De pootaardappelen zijn wakker!”

Algemeen

ROOSENDAAL - Het is begin mei 2023 als ik op het erf van (friet) aardappelteler Pieter van Overveld in Roosendaal meerdere foto’s maak. Samenwerkend met zijn echtgenote vult hij een groot aantal kuubkisten met pootaardappelen.

Een deel van zijn akkerland is, vanwege de noodzakelijke teeltwisseling, al ingezaaid met cichorei; op een ander deel van zijn akkerland is de wintertarwe al goed zichtbaar. Een spoor door het tarweveld verraadt dat Pieter hier al gespoten heeft. Hij legt uit dat het gewas is behandeld om de lengtegroei van de halmen te beperken, zodat die later in het seizoen lager blijven en niet door wind en regen tegen de vlakte slaan. De enorme spuitmachine kan in één keer 33 meter breed planten bespuiten. Dat gaat in druppelvorm en onder neerwaartse druk. Hierdoor ontstaat geen ongewenste nevel die verwaait. Weer wat geleerd!

Wakker
Pieters echtgenote toont mij een aardappel die uit een net geopende ‘bigbag’ valt. Er zijn kleine witte scheuten zichtbaar. “Die is wakker geworden” legt zij uit. “De pootaardappel gaat, eenmaal gepoot, eerst vocht opnemen. Daarna volgen al snel de eerste scheuten en komt het groene aardappelblad (het loof) boven de grond.” Pieter vult aan: “Een aardappel wordt eerst een waterbom. Pas in de loop van het groeiseizoen vormt de aardappelplant stevige nieuwe aardappelen, bij fritesaardappelen “bonken” genoemd, en de gewenste droge celstof. Een groeiproces dat pas in oktober met de oogst wordt afgerond.”

Weersvooruitzichten
In totaal 100.000 kg stevig geprijsde pootaardappelen gaan in mei en juni de grond in. Maar… dan moet het akkerland wel te bewerken zijn. De regen is voor de natuur een zegen, voor de agrarische sector veelal ook,  maar als het poot-, zaai- en oogstseizoen gaat beginnen dan moet het niet dagenlang plenzen van de regen. De zware tractoren en machines kunnen dan het land niet op en als dat langer duurt dan kijkt elke agrarische familie met extra belangstelling naar de weersvooruitzichten. “We hebben nog geen buikpijn maar … het moet niet nog dagen blijven regenen”, hoor ik beiden zeggen.

Teeltseizoen
Terwijl de pootaardappelen over de band rollen rijdt Pieter steeds met zijn heftruck de gevulde kuubskisten, gemarkeerd met de letters ED, het nieuwe aardappelras Edison, de bewaarloods in. Zo, die staan klaar om gepoot te worden! Pieter werkt in een straf tempo door want donkere wolken dienen zich aan. Natte poters in de opslag? Liever niet!
Als ik mijn eerste foto’s van dit teeltseizoen heb gemaakt vertrek ik naar huis voor de lunch. Pieter haakt zijn reusachtige kiepwagen weer achter de trekker en gaat verder met zijn dagelijkse werk. Ik ga hem de komende maanden met enige regelmaat bij zijn werk volgen en de lezer van De Krant regio Wouw daarvan, in serievorm, verslag doen.
Wordt vervolgd dus.

Aanvoer pootaardappelen
Spuitmachine
Pootaardappelen
storten in kuubkist
Aanvoer poters over machine.
Aanvoer poters.
Vullen kuubkist
Controle kwaliteit poters door teler Pieter van Overveld
verplaatsen gevulde kuubkisten naar loods
Kiepkar
Pootaardappelen
Ontknopen van bigbag met poters
Ontknopen big bag
Heftruckwerk
Leegmaken Big bag
Kiemende pootaardappel.
Big bag aan lepels van heftruck
Certificaat pootaardappels
Spruitenafval van Pootaardappels