De Zeezuiper
De Zeezuiper Foto: A van Bockel

'De Zeezuiper' gered van verdroging

BERGEN OP ZOOM - Er zijn drie reacties mogelijk als ik in Bergen op Zoom volgende vraag stel aan een willekeurige voorbijganger: “Kent u de Zeezuiper?"

Nee, nooit van gehoord; Ja, volgens mij is dat een bijzonder biertje; Ja, dat is een bijzonder natuurgebied hier in de buurt. Voor iedereen die een van bovenstaande antwoorden zou hebben gegeven volgt hieronder een wetenswaardig verhaal. Want het gebied van de Zeezuiper is het bezoeken waard en er is ook het nodige veranderd het laatste jaar. Wat? Lees verder.


Stukje historie

De zeezuiper is een Hoogveen moerasgebied ten Oosten van Bergen op Zoom dat vanaf de 13e eeuw is gebruikt als bron voor ontvening/turfwinning. Het ooit met de hand gegraven turf afvoerkanaal “De Zoom” ligt daarom in de nabijheid van de Zeezuiper. In enkele honderden jaren werd alle turf afgegraven en afgevoerd om te dienen als brandstof. Toen de turfwinning werd beëindigd bleven enkele flinke gaten achter. Al snel vulden die zich met (regen en wel) water. Ook bij overstromingen die het Scheldegebied in het verleden veelvuldig teisterden bleef enorm veel zeewater hier achter. Vandaar waarschijnlijk de naam “Zeezuiper”.


Steeds minder water

In vroeger jaren werd het water van de zeezuiper gebruikt om Bergen Op Zoom te voorzien van drinkwater. De laatste jaren was het een nat maar indrogend natuurgebied met “verdronken” bomen en bijzonder grote eiken en beuken langs de oevers. Een natuurgebied dat uilen, zwarte spechten, diverse eendensoorten en andere watervogels aantrekt. Ook is het een rustgebied voor reeën en zelfs een visarend is er al gespot. Rond 2010 vroeg men zich af: “Hoe kunnen we de ontwatering tegengaan? Uiteindelijk is door beheersmaatregelen het waterpeil weer op een acceptabel niveau teruggebracht. En in maart 2023 volgens boswachter Erik de Jonge “Zelfs nog nooit zo hoog als de laatste 10 jaar!”. Maar extra inspanningen, zoals een recent geplaatste extra stuw, zijn toch nodig voor het behoud op lange termijn.


Nieuw bos

 In 2022 is in het gebied tussen de Zoom en de Zeezuiper een flinke lap voormalige landbouwgrond op een projectmatige wijze omgebouwd tot nieuw bosgebied. Brabants Landschap heeft, met ondersteuning van “Conclusion” (28 samenwerkende IT-bedrijven) en de organisatie “Trees for All” een nieuw bos aangeplant. Met dit bos wordt, naast het opnemen van CO2 en zuurstofproductie, de verdere uitdroging van de ernaast gelegen Zeezuiper bestreden. De geplante haagbeuk, winterlinde, wilde appel, zoete kers en hazelaar staan inmiddels stevig in de grond en beginnen dit voorjaar al weer blad te krijgen. Dit blad zal op termijn bijdragen aan strooisel op de grond en daarmee zorgdragen voor een waterhoudende humuslaag. Een nieuw aangelegde beukenlaan (ook wel “Laan van de toekomst” genoemd) volgt de route van het landweggetje naar het oude landgoed Weltevreden. Twee aangelegde amfibieën poelen, een natuurlijke akker en kruidenrijk grasland completeren dit nieuwe stukje natuur in onze regio.
We vroegen boswachter Erik De Jonge naar zijn kijk op dit unieke stukje samenwerking. Erik: “In vroeger jaren was de Zeezuiper aan het eind van de zomer aan het verdrogen. De laatste 5 jaar was dat al in mei of juni. Daardoor was het voortbestaan van dit unieke moerasgebied met water afhankelijke soorten in het geding. Het waterpeil is nu weer OK. Dankzij het dempen van sloten met afgeschraapte grond, de sluiting van de bestaande klepstuw en bouw van een extra stuw hebben we de verlanding gestopt.”


Observeren

Niets mooier dan dit unieke stukje natuur al wandelend te verkennen. In een uurtje loop je er via een pad vanaf de parkeerplaats aan de Mastendreef omheen. Op enkele plekken loop je direct langs het water van de Zeezuiper. Lopend over het onverharde Zeezuiper Baantje zijn de Zeezuiper zelf, het projectgebied en watervogels prima te observeren.

 





De Zeezuiper
De Zeezuiper