Stille tocht naar het Monument in Moerstraten.
Stille tocht naar het Monument in Moerstraten. Foto: A van Bockel

Dodenherdenking Roosendaal, Moerstraten, Nispen

MOERSTRATEN - NISPEN - ROOSENDAAL -  De Krant regio Wouw was op 4 mei aanwezig bij de dodenherdenking in Roosendaal en Moerstraten. De kapel in Nispen werd na afloop van de ceremonie bezocht, vandaar dat daar alleen foto’s zijn gemaakt. 

Aan de Luienhoekweg in Moerstraten staat een van de eerste WO2 herdenkingsmonumenten van Nederland. Al in 1945 werd in Moerstraten door de plaatselijke bevolking stilgestaan bij de graven van 9 Canadese oorlogsslachtoffers. Ook nadat de graven waren verplaatst, vindt bij het oorspronkelijke monument jaarlijks de 4 mei herdenking plaats. Na een gebedsdienst in dorpshuis "Parelmoer” trok een stille stoet naar het monument. Uiteindelijk waren zo'n vijftig belangstellenden bij het monument aanwezig voor de herdenking. Dit jaar was Evelien van der Star (wethouder van Roosendaal) een van de sprekers. Een inlevende toespraak met een link naar een eigen familielid, die tijdens WO2 gedwongen was tewerkgesteld in Duitsland. Er werden kransen bij het monument gelegd namens de Gemeente Roosendaal, Stichting Oranjecomité Moerstraten, de politie en de Roosendaalse lijst. Er werden bloemen bij het monument gelegd door Mila en Lynn namens de schoolkinderen uit Moerstraten die het monument jaren terug hebben geadopteerd en door enkele inwoners. Na het spelen van het "Taptoe signaal” werd twee minuten stilte gehouden. De bijeenkomst werd afgesloten met het spelen van het "Wilhelmus” door de Juliana Harmonie Heerle. Daarna was er gelegenheid het monument, voorzien van een halfstok hangende Canadese, Engelse en Nederlandse vlag, te bezoeken en na te praten. Al met al een zeer passende herdenking op deze zonnige avond van 4 mei 2023.


In Roosendaal waren enkele honderden inwoners en delegaties van Defensie, Politie, Brandweer en Scouting voor en naast het monument aan de Parklaan bijeen om de dodenherdenking 2023 bij te wonen. Hier was burgemeester Han van Midden namens de gemeente Roosendaal aanwezig voor het uitspreken van een speech en het leggen van een krans. Ook in Roosendaal werd het "Taptoe signaal” gespeeld (hier door Jim Wildhagen) en werd er twee minuten stilte in acht genomen. Na het Wilhelmus (gespeeld door de muziekvereniging Roosendaal en SKOOR) werden meerdere kransen gelegd, afgewisseld met muziek, een gedicht, zang en dans. Na afloop werd er door velen gebruikgemaakt van de gelegenheid om even bij het monument stil te staan, een groet uit te brengen en bloemen neer te leggen. Het monument werd sfeervol door fakkels verlicht. Een erewacht door leden van het Korps Commando Troepen (KCT) uit Roosendaal completeerde de herdenkingsceremonie.


De herdenking in Nispen vond plaats bij de Vredeskapel waar ook de vlag halfstok was gehesen. Ook hier werd 2 minuten stilgestaan bij de verschrikkingen van de 2e WO en de gevallenen. Bij het monument werden diverse bloemen geplaatst.
Concluderend: De 4 mei dodenherdenking krijgt in Nederland nog altijd de aandacht van jong en oud en velen wonen de plechtigheid ook bij.

Oorlogsmonument Kapel Nispen.
Herdenking aan de Parklaan in Roosendaal.
Bloemen leggen bij Monument Moerstraten
Schoolkinderen Moerstraten
Parklaan Roosendaal
Taptoe Moerstraten
bloemen bij Oorlogsmonument Nispen.
Parklaan Roosendaal
Kranslegging Roosendaal
kranslegging Roosendaal
Parklaan Roosendaal
Kranslegging Parklaan Roosendaal
Engelse,Canadese en Nederlandse vlag halfstok
Informatiebord  Monumenten Moerstraten
Defile Parklaan Roosendaal
Defile Parkloon Roosendaal
Parklaan Roosendaal
Namen van de Canadese slachtoffers WO2 Moerstraten
Kranslegging Moerstraten
Kapel Nispen