Zonnepanelen op het clubgebouw.
Zonnepanelen op het clubgebouw. Foto:

Duurzame toekomst sportpark ’t Zandbaantje

WELBERG – Dat SC Welberg meer is dan een club waar louter tegen een bal wordt getrapt mag onderhand duidelijk zijn. Op het fraaie sportpark ’t Zandbaantje boetseert men inmiddels een decennium aan een nieuw oranjewit bolwerk, conform de statuten sinds 1945. 


De nieuw gekozen voorzitter J. Baartmans nam destijds tijdens de oprichtingsvergadering het woord en in een gloedvolle speech vertelde hij het één en ander over voetbal. Hij wees de leden, en met name de spelers, erop eendrachtig samen te werken en voorts op hun plichten om het bestuur haar moeilijke functies te helpen verlichten door volledige gehoorzaamheid. Op de vergadering werd aan de leden volop gelegenheid gegeven hun belangen te vertellen en niet achteraf moesten zeuren, daar dit de vereniging ten zeerste zou schaden. Aan het einde van de vergadering werd tot naam gekozen S.D.O. (Samenspel Doet Overwinnen), welke naam ter registratie aan de bond zou worden opgegeven.

Bijna tachtig jaar later is niet gek veel veranderd. Mogelijk dat het algemeen bestuur vandaag de dag voor iets andere uitdagingen staat. Zoals vier jaar geleden toen werd besloten om een verduurzamingsslag te maken aan het clubgebouw, waar zowel de kantine als kleedkamers zijn ondergebracht. 

Uit eigen liquide middelen werd er geïnvesteerd in het aanbrengen van een vijfenzestig-tal zonnepanelen die geplaatst werden op het dak van het clubgebouw op het sportpark. Een enorme besparing op het elektriciteitsgebruik werd hiermee gerealiseerd. Kort daarna werd in het clubgebouw ook de tl-verlichting vervangen voor duurzame ledverlichting, en daarnaast is ook nog een digitale thermostaat geïnstalleerd om het clubgebouw zo efficiënt mogelijk te verwarmen. Deze maatregelen zorgden in korte tijd voor een enorme besparing op het elektriciteit- en gasverbruik van de vereniging. 

Een jaar later, in 2020 werd door het Algemeen Bestuur besloten om de verlichtingsarmaturen rondom de twee velden, welke een van de grootste kostenposten voor de vereniging op het gebied van energieverbruik was, te vervangen voor duurzame led-veldverlichting. Een traject om tot een goede leverancier te komen werd opgestart, waarna uiteindelijk de nieuwe veldverlichting in mei 2021 werd geïnstalleerd. Met behulp van een geheel digitaal aansturingssysteem kunnen de velden zo efficiënt mogelijk worden belicht, iets waarmee het energieverbruik van de vereniging uiteindelijk met ongeveer 40% is verminderd. 

SC Welberg is trots op het duurzame beleid dat een aantal jaar geleden is ingezet. Hiermee wordt toegewerkt naar een toekomstbestendig sportpark.