Een gids leidt bezoekers rond tijdens de Hamamelisfeesten in Arboretum Kalmthout.
Een gids leidt bezoekers rond tijdens de Hamamelisfeesten in Arboretum Kalmthout. Foto: MYRIAM_LUYCKX

Volop mooie winterbloeiende toverhazelaars in arboretum

Algemeen

KALMTHOUT - In Arboretum Kalmthout staan volop wereldberoemde toverhazelaars in bloei. Tot eind februari zijn de winterbloeiende toverhazelaars, Hamamelis, het paradepaardje van provinciaal groendomein Arboretum Kalmthout. In de arboretumtuin vind je de grootste en de oudste collectie in Europa. Bezoekers kunnen er elke dag de betoverende wintersfeer opsnuiven en om 14.00 uur deelnemen aan een rondleiding.

Elke winter toveren honderden Hamamelis-struiken de tuin om tot een zee van geel, oranje en rood. Hun bloempjes op kale takken zorgen niet alleen voor een spectaculair visueel effect, ze verspreiden ook een overweldigend, zoet parfum doorheen de tuin. Geen betere redenen dus voor een bezoek aan een écht Hamamelisfeest. Een uitgestippelde wandelroute brengt bezoekers langs de mooiste exemplaren uit de Hamamelis collectie. Bij het toegangsticket tot de tuin zit een routeplan dat bezoekers wegwijs maakt doorheen het 13,5 ha groendomein. Elke toverhazelaar draagt een naambordje met ook de Nederlandse naam, en de herkomstregio wanneer het een botanische soort is. Arboretum Kalmthout omvat zo’n 140 verschillende Hamamelis, waarvan sommige bijna 100 jaar oud zijn!

Wie een bloeiende toverhazelaar in de tuin of op het terras heeft, kan op zondag 29 januari 2023 meedingen naar de titel ‘Miss Hamamelis 2023’. Daarvoor brengen deelnemers het mooist bloeiende takje op hun struik naar Arboretum Kalmthout. Een professionele jury beoordeelt de tentoongestelde inzendingen in verschillende categorieën, van de mooiste tot de best geurende, en ook bezoekers kunnen een stem uitbrengen in de publieksjury. Voor elke inzender van een winnend takje is er een prijs.

Takjes inleveren aan de balie op vrijdag 27 en zaterdag 28 januari tijdens openingsuren of op zondag 29 januari tot 10.30 uur. Prijsuitreiking zondag 29 januari om 15 uur.

Roodborstje op bloeiende toverhazelaar in Arboretum Kalmthout.
Toverhazelaars
Arboretum Kalmthout
Arboretum Kalmthout, toverhazelaars.
Arboretum Kalmthout.