Ruud en Loes Sondag in hun Primera-winkel in Halsteren die ze 30 jaar geleden begonnen.
Ruud en Loes Sondag in hun Primera-winkel in Halsteren die ze 30 jaar geleden begonnen. Foto: Dennis van Loenhout

Op de koffie bij Primera

Algemeen

REGIO – Primera Halsteren bestaat 30 jaar. De winkel van Loes en Ruud Sondag aan de Halsterse Dorpsstraat veranderde, werd groter en beter en voorziet in steeds meer behoeftes voor steeds meer klanten. Geen wonder dat er een feestje te vieren is. Ruud en Loes zorgen voor koffie en gebak!

Op 1 april 1993 openden Ruud en Loes Sondag de deuren van hun Tabakstore aan de Dorpsstraat in Halsteren. Ondernemen zat Ruud in het bloed, net als verkopen: “Mijn vader had een houthandel in de Sint Jozefstraat in Bergen op Zoom, dus ik ben opgegroeid in een winkel. Voor ik mijn eigen winkel opende was ik autoverkoper, maar een eigen winkel heb ik altijd al gewild. Maar als je begint denk je nog niet aan een 30-jarig jubileum.”

Voor je als ondernemer de 30e verjaardag van je winkel kunt vieren moet er heel wat gebeuren. Ruud en Loes zagen hun branche bijna onherkenbaar veranderen. “De tabak waar het allemaal mee begon ligt nu onzichtbaar achter deurtjes”, vertelt Ruud.

Hij vervolgt: “We zijn nu geen tabakszaak meer, eerder een tabaksgemakswinkel met postfunctie. Het pakketverkeer is de laatste jaren enorm toegenomen, maar we zien ook dat mensen steeds meer zijn gaan lezen. We verkopen veel, en steeds meer, tijdschriften en boeken, maar ook kantoor- en cadeauartikelen. Er verandert altijd veel, maar in elk verandering is wel weer wat moois te ontdekken.”

Om het 30-jarig bestaan van hun winkel te vieren halen Loes en Ruud op zaterdag 1 april een barista naar Primera Halsteren. Die is de gehele dag aanwezig om klanten te trakteren op overheerlijke koffie met een welverdiend gebakje. 

Later, in de zomer, wordt de winkel verbouwd om zo nog meer ruimte te creëren voor kantoorartikelen, tijdschriften en boeken.

Intekenen

Die ruimte wordt goed benut, verklapt Ruud: “Op 11 mei verschijnt het achtste deel in de serie Zeven Zussen van de overleden schrijfster Lucinda Riley. Dat boek, Atlas, is afgemaakt door haar zoon. Heel veel lezers in onze regio zitten er met smart op te wachten, en natuurlijk is het te vinden in onze winkel. In Halsteren, maar ook op het Zonneplein in Bergen op Zoom. Er kan nu al op ingetekend worden! We zorgen dat het altijd leuk blijft voor onze klanten, want dat het druk is in onze winkel is voor ons de mooiste beloning. Dat is nog net zo leuk als 30 jaar geleden!”