Afbeelding

Cluzona niet weg te denken in Wouw

Algemeen

WOUW - Ver voor de Tweede Wereldoorlog voetbalde men reeds in georganiseerd verband in Wouw. Door Samenspel Sterk Wouw (DSSW) stond echter niet best bekend. Tegenstanders kwamen voor hun wedstrijden met lood in de schoenen naar Wouw. Het regende boetes, onbetaalde boetes waarna in 1947 zelfs een royement volgde. Volgens overleveringen namen Toon en Christ van Oers de financiële schuld voor hun rekening en was het voortbestaan van het Wouwse voetbal gewaarborgd. En ging men als CLUb ZOnder NAam tot op de dag vandaag verder. 

Ruim acht decennia vertolkt de voetbalvereniging een niet weg te denken sociale functie binnen de Wouwse dorpskern. Cluzona is een ontmoetingsplaats voor velen. Natuurlijk staat de bal centraal voor de vijf senioren herenteams, het dameselftal en groot aantal jeugdspelers. De hoofdmacht behoort de laatste seizoenen weer tot de betere regionale teams en laat de hoogtijdagen van de jaren zeventiger herleven. De sportieve prestaties drijven echter al jaren op een enorme kurk vrijwilligers. De club weet zich gelukkig met een groep van maar liefst twintig vrijwilligers. “Iedere ochtend zijn er wel vier, vijf personen op de club te vinden. We ouwehoeren wat, drinken koffie en pakken de klussen op die op dat moment gedaan moeten worden. Cluzona heeft nagenoeg alles in eigen beheer, hetgeen enorm op de begroting scheelt”, aldus bestuurslid accommodatie Wim van Steenpaal (73).

De voetbalcarrière bleef beperkt tot wat bedrijfszaalvoetbal. Toch is Wim van Steenpaal al bijna een halve eeuw aan de club verbonden. “Via mijn zoon rolde ik erin. Trainer, leider, supporter en de laatste jaren het onderhoud van Sportpark De Doelen. We doen dat echt samen en hebben veel vakmensen aan boord. Monteur, schilder, timmerman. Daarnaast maaien we ook zelf en nemen we het kunstgras voor onze rekening. Echt een misverstand dat dit geen onderhoud vergt.” 

De groep Cluzona-vrijwilligers bestaat uit veel gepensioneerden en oudgedienden. En hoewel men hierover in tegenstelling tot veel naburige verenigingen niet mag klagen moet de club wel inventief blijven. “We proberen de ploeg op peil te houden. Supporters of oud-spelers die bijna met pensioen gaan polsen we voorzichtig. We nodigen ze uit en als ze het na drie weken nog leuk vinden, lijven we ze, nadat ze voor worstenbrood bij de koffie hebben gezorgd, in. Dat de pensioengerechtigde leeftijd is opgeschroefd betekent dat de huidige ploeg ook iets langer doormoet. En ach, zolang we het zo volhouden gaan we nog wel even door”, knipoogt Wim van Steenpaal.

RKSV Cluzona
Cluzona