Lia de Koning en Gerard van Herwijnen van Cumawo.
Lia de Koning en Gerard van Herwijnen van Cumawo. Foto: Dennis van Loenhout

Cumawo brengt kunst dichtbij

Algemeen

WOUW – Lokale kunstenaars de kans geven hun kunst te tonen aan lokale kunstliefhebbers, dat is kort gezegd wat Cumawo al sinds 1986 doet. Kunst helpt je horizon verbreden, en daarvoor hoef je Wouw niet uit!

In 1986 vormden Wouw, Wouwse Plantage, Moerstraten en Heerle samen de gemeente Wouw. Van oudsher woont een verrassend groot aantal kunstenaars in die dorpen. Dat een groepje kunstminnende bewoners besloot een stichting op te richten om kunstuitingen te stimuleren, kunstzinnige vorming te geven op scholen en culturele activiteiten te organiseren, kwam in 1986 niet als een verrassing. Anno 2023 is Cumawo nog altijd zeer actief, en beschikt de stichting over een eigen expositieruimte op de meest toepasselijke plek: in Markant, het voormalige gemeentehuis van de gemeente Wouw.

Laagdrempelig

Voorzitter Lia de Koning en penningmeester Gerard van Herwijnen vertellen dat Cumawo tenminste vijf exposities per jaar organiseert, die elk tien weken duren: “In Markant, in de voormalige trouwzaal van het gemeentehuis, hebben we ons eigen podium voor lokale en regionale kunstenaars. Die willen we de kans bieden om hun kunst op een laagdrempelige wijze te laten zien aan kunstliefhebbers uit Wouw en de regio. Dat concept werkt nog steeds, vertelt Lia: “Elke expositie trekt nog steeds honderden bezoekers. En dat terwijl de zaal alleen op zondagen tussen 14.00 uur en 17.00 uur geopend is!”

Die beperkte openingstijden komen deels doordat Cumawo nog wel wat nieuwe suppoosten kan gebruiken: “We zoeken mensen die het leuk vinden om op zondagmiddag in onze expositieruimte te zitten en een babbeltje te maken met bezoekers. Daarvoor hoef je echt geen kunstkenner of -liefhebber te zijn, maar het helpt natuurlijk wel”, zegt Gerard. Juist die contacten met allerlei verschillende mensen is wat Lia zo aantrekt in de kunstwereld, vertelt ze: “Ik kom uit het onderwijs, en in de kunstwereld kom je heel andere mensen tegen. Juist die verschillen vind ik interessant. En natuurlijk hou ik ook van kunst. Zien hoe een kunstenaar zich uitdrukt op doek, in beeldhouwwerk, textiel of een andere vorm verveelt nooit.”

Diversiteit

Daarom slagen Gerard, Lia en de andere bestuursleden van Cumawo er nog steeds in een grote diversiteit aan kunstenaars naar Wouw te halen. En daar stopt de activiteit van Cumawo niet. Op 3 en 4 juni is het weer tijd voor de jaarlijkse Kunstroute, waarbij op de fiets of wandelend verschillende kunstenaars in en rond Wouw kunnen worden bezocht. Bovendien krijgt de Winterfair, die Cumawo in 2022 voor de eerste keer organiseerde, een vervolg in het weekend van 9 en 10 december, in De Huiskamer van Wouw: “Want”, zeggen Lia en Gerard, “naar kunst kijken is leuk, maar een kunstwerk kopen zodat je het thuis kan blijven bewonderen is nog leuker. De winterfair is daarvoor een prachtige, laagdrempelige manier. Dat past helemaal bij Cumawo!”