Concentratie bij de deelnemers aan de viswedstrijd in de Tolbergvijver.
Concentratie bij de deelnemers aan de viswedstrijd in de Tolbergvijver. Foto: AB

Wedstrijd Geduld Brengt Vis in Tolbergvijver

Algemeen

TOLBERG - ‘Een grote vis houdt van een gedekte tafel!’ Deze visserswijsheid hoor ik een sportvisser zeggen terwijl hij uitleg geeft over het sportvissen in de Tolbergvijver langs de Bulkenaarsestraat. We gaan eens kijken en gelijktijdig luisteren wat de sportvissers van de visvereniging Geduld Brengt Vis (GBV) allemaal te vertellen hebben.


Het blijken geen sterke verhalen te zijn want terwijl er op vrijdagochtend door slechts één visser, Marco Gabriëls, wordt gevist, haalt hij de ene na de andere vis uit het water. Ik zie meerdere rietvoorns, een zeelt en een baarsje aan zijn hengel hangen. Met een soepele beweging haalt hij de vissen naar zich toe en met een nog snellere beweging haalt hij vakkundig de vis van de haak en laat hem terugglijden in het water. Hier zit iemand met jarenlange ervaring als sportvisser op zowel zout als zoet water.
Marco is lid van vijf visverenigingen en is ook jeugdbegeleider van een visvereniging. Hij is regelmatig langs de oever van de Tolbergvijver te vinden en ook op zaterdag 9 september is hij van de partij tijdens een viswedstrijd die hier wordt gehouden.
Geduld Brengt Vis heeft zo’n 3000 leden en organiseert 9 wedstrijden per jaar. De winnaar is degene die tijdens 6 wedstrijden de meeste kilo’s weet te vangen. Dan denk je als interviewer: grote stappen, snel thuis dus zware vissen vangen. Maar zo werkt dat niet altijd. Ook veel kleine vissen kunnen de kilo’s opleveren.
Nu heb ik zelf in mijn jeugd regelmatig, samen met mijn oom Ot, in een bootje zitten vissen. Hij trok de ene na de andere vis boven water. Ik zat op een korstje brood te kauwen en ving niets. Marco is een topper dus ik probeer hem al pratend zijn vissersgeheimen te ontfutselen.

De uitslag van de viswedstrijd
Visopbrengst van de visochtend van Marco. Gabriëls.
Beet!
Zonning en rimpeloos water
Aankondiging van de Vis
 wedsrijd
Uitrusting sportvisser