Voorwerp op kubus februari; wat is dit?
Voorwerp op kubus februari; wat is dit?

Het voorwerp op de kubus is geëmailleerde klysma kan

Algemeen

WOUW - Lang stond dit zeer apart geëmailleerde kannetje als decoratie in een vintage keuken. Niet wetende wat voor kannetje dat was. Vreemd is het tuitje onder de handgreep dat niet af te sluiten is.

Omdat men niet wist wat het was werd het tenslotte als plantenbakje aan een buitenmuur gehangen. Het plantje had altijd genoeg water, omdat het overtollig water via het tuitje uit het kannetje kon ontsnappen.

Tot een vriendin het herkende als een onderdeel van een medisch instrument. Zij had er vroeger, als medisch assistente nog mee gewerkt. Het bleek een kannetje te zijn van een klysma installatie alleen het slangetje en de canule ontbreken. Het rubberen slangetje kon over het tuitje geschoven worden. Aan de andere zijde van het slangetje zat de canule (inbrengstaafje).

Met het ophanggaatje, aan de achterzijde, kon dit kannetje met klysmavloeistof hoog opgehangen worden, de canule werd ingebracht en de vloeistof kon zijn werk doen.

Zo zie je maar, dat je soms al jaren tegen iets aan zit te kijken, en toch niet precies weet wat het is.

Er kwamen deze maand geen goede oplossingen binnen, mogelijk ook omdat op de foto in ‘De Krant’ het tuitje onder het oor was weggevallen.

Deze keer een nieuw voorwerp dat u mogelijk uit uw jeugd herkent. In de VVV-winkel zat vroeger een winkel met huishoudelijke spullen en speelgoed. Daar zijn er waarschijnlijk tientallen van verkocht!

Voorwerp op kubus januari: klysma kan.