Afbeelding
Foto: Aart van Bockel

Local for Local: kopen bij de boer!

Algemeen

WOUW - REGIO - De regio Wouw is van oudsher een gebied waar boeren en tuinders klein- en grootschalig melk, melkproducten, vlees, eieren en akkerbouwproducten produceren. Wie hier met de (elektrische) fiets of auto over de provinciale- en gemeentewegen en de vele kleine weggetjes toert kan overal een stalletje of automaat aantreffen. Maar zou er ook in februari iets te koop zijn? Wij maakten op zaterdagochtend een winterse rondrit door de regio.

Klei aardappelen
Al snel bemerkten wij dat het aanbod overweldigend is. Dus beperken wij ons in deze editie tot het gebied zuidelijk van de A58. Bij de volgende editie is het gebied noordelijk van de A58 in beeld.
Het startpunt van de fietstocht is het winkelcentrum Tolberg in Roosendaal. We fietsen richting Nispen en zien langs de Rietgoorsestraat op nr. 90 een opvallende reclame voor een groente- en fruit automaat. Hier is de familie Brosens actief met de verkoop van een grote diversiteit aan lokale AGF-producten. De aardappelen komen uit Tholen. Zo kan er dus ook van een lekkere kleiaardappel worden genoten.
Nu echt richting Nispen. We slaan bij café De Brembos af en rijden op de Bergsebaan. We treffen op nr. 138 aardbeienkweker Van Aert aan. Hij teelt op de volle grond maar ook duidelijk zichtbaar voor passanten in hoge bakken de mooiste aardbeien. Voor oogstmedewerkers ideaal trouwens. Helaas: in de winter is het hek gesloten en staat de aardbeienautomaat afgesloten te wachten op het seizoen 2023. We komen terug!
Gelukkig kennen kippen geen seizoensstop want net voor de spoorlijn is een eierenkastje (met een sierlijke kip op het dak) aan de Bergsebaan 163 in Nispen goed gevuld. Hier wordt ook duidelijk gemaakt waarom de eieren zo duur zijn geworden. Het is niet anders.

Melkkoeien
We moeten terug naar de Rietgoorsestraat want we werden de Zwanenburgstraat ingelokt door een uitnodigend bord van Zuivelhoeve “Zwanenburg”. Hier zijn de jonge ondernemers Niek en Birgit Mangelaars met een modern verkoopconcept aan de slag gegaan. Zij verkopen in hun boerderijwinkel en in de moderne automaten een diversiteit aan speciale melkproducten. De eigen melkkoeien zorgen voor de verse aanvoer van melk. We zien verse boeren yoghurt, boerenvla, dagverse melk, kaas en roomboter maar ook voorverpakt rundvlees van een andere tak van de familie Mangelaars. Direct van het land en snel bij de klant dus! We vullen onze fietstas met een heerlijke boerenyoghurt en rijden verder. De automaat bij de ingang is al uitnodigend genoeg maar de winkel evenzo. En... je kunt er pinnen en zelf melk tappen. Top geregeld!
We rijden verder via de Heistraat 12 in Wouwse Plantage waar we afgelopen zomer veelvuldig onze fietstas vulden met een diversiteit aan zelf geteelde producten zoals aardappelen, appels en peren, pompoenen, uien, wortels, rode bietjes en eieren. Genoeg keuze dus. We rijden verder richting Huijbergen.
Via de Schouwenbaan komen we terecht bij de aspergekwekerij Kriekenhoeve aan de Kriekendreef 2 in Wouwse Plantage. Zij zijn gespecialiseerd in asperges. Een seizoensproduct dus het is er nu nog rustig.
We naderen via de Plantagebaan de NL-BE grens en zien in de verte al het pluimveebedrijf van de familie van Hooijdonk liggen. Zij hebben naast hun stallen en woning jaarrond een goed gevulde automaat met scharreleieren (zowel bruine als witte). Hier worden grootschalig “Brabantse Wal” scharreleieren gelegd. De individuele consument is hier echter ook welkom. De prijs voor een doosje van 10 stuks: goed zichtbaar langs de weg. Waar is hier? Weg naar Wouw 38 te Huijbergen.

Eieren
We rijden via de Plantagebaan terug naar Wouwse Plantage en dan richting Bergen op Zoom. Op het Kruispunt van de Weststraat en de Zoomvlietweg staat al vele jaren een grote goedgevulde kast met eieren (dozen en trays). Niet te missen deze locatie want een grote kleurrijke kip kijkt je vanaf het bord vrolijk aan. De eigenaren kijken er vanuit hun woning aan de Zoomvlietweg 56 op uit dus leeg is deze kast nooit.
Aan de overzijde van de Zoomvlietweg op nr. 54 staat, nu het winter is, een afgesloten aardbeienautomaat. Ook daar is nu niets te koop maar het aardbeienseizoen komt eraan dus houd dit adres in de gaten. Het is zo weer zomer!
We hebben inmiddels al de nodige kilometers gefietst en rijden weer verder richting Wouw. Aan de Zoomvlietweg 5 te Heerle heeft Maatschap Potters-van Loon een bijzondere automaat in een blokhut gesitueerd. Hier zijn zakken aardappelen (twee rassen, diverse gewichten) en gele uien te koop. Een zeer goed verzorgd verkooppunt van eigen teelt. De pootaardappelen voor het seizoen 2023 zijn, als je goed kijkt, al in beeld.
Oeps. Ik was er langs gereden maar de doodlopende weg aan de Bleijdenhoeksestraat 4 leidt naar de familie Mangelaars die hier vleesproducten van eigen koeien verkopen. Ik heb zo’n mooie ras koe toevallig deze zomer gefotografeerd. Ik hoop voor haar dat zij deze lente weer te bewonderen is in de weide.

Imker
We rijden nog een klein ommetje naar de Dorpsstraat nr. 9 en nr. 13 in Nispen. Hier worden eieren te koop aangeboden. De Imker van nr. 13 verkoopt naast honing ook eieren en rabarber.
We gaan naar huis. Het is bijna etenstijd! Er zijn nog zoveel local for local verkooppunten te bezoeken dat we in maart een nieuwe fietstocht op het programma zetten. Dus agrarische ondernemers in Vinkenbroek, Boeiink, Heerle, Moerstraten en Kruisland: jullie worden niet vergeten! In de volgende editie komen ook jullie aan bod.

Wat is ons opgevallen? De regio rond Wouw is ruim bedeeld met Local for Local agrarisch ondernemers (die in een aantal gevallen ook producten van streekgenoten verkopen). Eenvoudige verkooppunten (kastje, stalletje) worden afgewisseld met zeer professionele verkooppunten (boerderijwinkel en/of automaat). Bijna overal kan worden gepind (makkelijk voor klant en ondernemer). De prijs van een vergelijkbaar produkt kan behoorlijk verschillen. Aan hygiëne wordt veel aandacht besteed. Het boerenerf was overal opgeruimd en schoon. We konden zelfs in de productieruimte van de melkveehouder kijken. Dat geeft vertrouwen!


Iemand vergeten? Laat het ons weten!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
MTS Potters van Loon te Heerle
Chalet Aardappelautomaat MtS Potters van Loon
Eierenautomaat van Hooijdonk Huijbergen
MTS Potters van Loon
Logo Brabantse Wal
Aardappelautomaat bij MTS Pottters van Loon
Reclamebord
vlag met prijs van de eieren
Pootaardappelen voor seizoen 2023  bij MTS Potters van Loon
Verkooppunt Dorpsstraat 11 Nispen. Bij de Imker
Eierenverkoop Dorpsstraat 9 Nispen
Zuivelhoeve Zwanenburg Zwanenburgstraat 5 Roosendaal
Honing verkoop Dorpsstraat 9 Nispen
Eierenkistje Dorpsstraat 9 Nispen
Melktap automaat
Gekoelds schap met Ambachtelijke yoghurt en vla
Keuzemenu Zuivelautomaat Zwanenburg
Vleesaanbod Mangelaars,ambachtelijk vleesbedrijf
Wegwijzer
Reclame op bedrijfsauto Zuivelhoeve Zwanenburg
Reclame
Reclamebord
Informatiebord
Verkoopwand binnenzijde van de automatenruimte  Brosens
Eierenkast Bergsebaan 163 Nispen
Aardbeien automaat bij teler Van Aert Bergsebaan 138 Nispen
Binnenkant automatenverkoop Brosens
Aspergeverkooppunt in seizoen
Kriekendreef
Reclamebord Brosens
Reclamebord Vleesbedrijf Mangelaars