Initiatiefnemers Pieter Vrijdag, René Gerritsen en Mariska Nefs (vlnr), staan samen met het TWB wijkteam (Simone, Annika en Wendy) op de plek waar straks de wachtruimte komt.
Initiatiefnemers Pieter Vrijdag, René Gerritsen en Mariska Nefs (vlnr), staan samen met het TWB wijkteam (Simone, Annika en Wendy) op de plek waar straks de wachtruimte komt. Foto: Eigen bezit

Bouw gezondheidscentrum Wouw van start

Algemeen

WOUW – Nog deze maand start de metamorfose die het voormalige klooster De Rotselaer zal ondergaan. In het karakteristieke, deels monumentale gebouw verrijst een multidisciplinair gezondheidscentrum dat van alle moderne gemakken is voorzien. “Wel zal het pand de authentieke sfeer blijven ademen”, verzekert Pieter Vrijdag, huisarts en één van de initiatiefnemers van dit ambitieuze plan. Omdat er veel vragen leven, geeft hij een update van alle ontwikkelingen. 

“Al 15 tot 20 jaar is een dergelijke samenwerking onderwerp van gesprek”, vertelt Pieter Vrijdag. De laatste jaren echter is de urgentie groter geworden. Er is namelijk een ernstig huisartsentekort en opvolging vinden blijkt bijzonder lastig. De nieuwe generatie huisartsen maakt eerder de keuze om in een gezondheidscentrum te gaan werken dan een kleine praktijk over te nemen. Dit zie je overigens ook bij fysiotherapeuten en andere zorgprofessionals. Willen we de zorg in en om Wouw op een hoog peil houden en toekomstbestendig maken, zullen we daarop moeten anticiperen. Toen SDW De Rotselaer te koop zette, kwamen onze plannen in een stroomversnelling en hebben Christ-Jan Danen van TWB, Boris van Wijk van Service Apotheek Wouw, René Gerritsen van DePraktijk Therapie en training en ikzelf het pand gekocht. Collega’s Willem van de Kar en John Markx, nu nog huisarts in Heerle, konden zich helemaal vinden in onze plannen en zullen straks hun praktijk onderbrengen in het multidisciplinair gezondheidscentrum. Tevens zullen de gebruikers van Praktijk Plus hun intrek in het centrum nemen, zijnde de podotherapeut, diëtiste, pedicure en de ergotherapeut. En ook voor bloedafname door StarSHL en Diagnovum kan men straks in het gezondheidscentrum terecht. Apotheker Mariska Nefs gaat leiding geven aan de nieuwe apotheek.”

Voor eind 2023 klaar

Wat is er eigenlijk al gerealiseerd sinds de aankoop van het pand in september 2021 en wat staat er nog te gebeuren? “De tekeningen hebben we in mei 2022 ingediend, maar omdat het een monumentaal pand betreft, duurde het lang voor er overeenstemming werd bereikt”, legt Pieter Vrijdag uit. “Het gaat om een drastische verbouwing en, eerlijk is eerlijk, het was gemakkelijker geweest als we alles plat hadden kunnen gooien. Anderzijds biedt dit voormalige klooster annex meisjesschool haar bezoekers een unieke ambiance dankzij de oorspronkelijke muren, ramen en elementen, zoals tegeltjes en steenpartijen die behouden blijven. Nu de vergunningen rond zijn, kunnen we eindelijk beginnen met de bouw. Eind deze maand zullen drie bouwploegen aan de slag gaan. Eén van de eerste en grootste klussen is om de binnenplaats, die later als wachtruimte zal dienen, te overdekken. Daartoe worden zes zware metalen pilaren geplaatst waar het dak op komt te rusten. Voor in het gebouw komt de apotheek. Die is vermoedelijk in oktober klaar. Nog datzelfde jaar moeten de overige ruimtes operationeel zijn. In één vleugel van het gebouw komen acht kamers voor de huisartsen en hun praktijkondersteuners. De fysiotherapeutenpraktijk neemt haar intrek in het voormalige kloosterdeel en de kapel is groot genoeg om een riante innovatieve oefenzaal te huisvesten.”

Iedereen wint!

En hoe zit het dan met de Thuiszorg en Jeugdgezondheidszorg die al enige tijd spreekuur houden en hun kantoor hebben op de bovenverdieping van het gebouw? “De wijkverpleging blijft uiteraard actief in Wouw en omgeving, wel wordt de jeugdgezondheidszorg, oftewel het consultatiebureau, gedurende de zomer ondergebracht in de Roosendaalse Zorgboulevard op de Oostelijke Havendijk”, antwoordt Pieter Vrijdag. “Aangezien er op hun etage minder verbouwd hoeft te worden, duurt dat hopelijk niet veel langer dan drie maanden. Helemaal boven in het gebouw zijn er vertrekken waar wij, zorgspecialisten, kunnen overleggen of gezamenlijk kunnen lunchen. De voordelen van zoveel professionele zorg onder één dak gelden allereerst natuurlijk onze patiënten. Er kan sneller overlegd en doorverwezen worden. Op die manier plukken zij de vruchten van effectievere zorg, waarbij het gezondheidscentrum als het ware een ontmoetingsplaats vormt; een plek die verbinding schept en de leefbaarheid in het dorp verhoogt. Wel vinden we het belangrijk om te benadrukken dat alle patiënten de eigen huisarts behouden. We werken weliswaar samen, maar behouden onze eigen identiteit. Daar hechten we aan en daardoor versterken en inspireren de verschillende disciplines elkaar. Het kunnen uitwisselen van ideeën, kennis en ervaringen maakt ons werk beter én leuker. Kortom: iedereen heeft er baat bij.”

Patiënt en zorg staan centraal

Op de vraag of de neuzen van de betrokken partijen tijdens het proces altijd dezelfde kant op hebben gestaan, reageert Pieter Vrijdag stellig en helder met: “Ja! Onze gesprekken zijn altijd constructief geweest. Sowieso vervangen John Markx, Willem van de Kar en ik elkaar bij afwezigheid. Datzelfde geldt voor onze assistentes. We kennen elkaar al zo lang en onze visies zijn in de loop der jaren alleen maar naar elkaar toe gegroeid. We zijn absoluut geen concurrenten, maar ondersteunen elkaar juist. Wat is er dan logischer dan de krachten te bundelen en letterlijk dicht bij elkaar te gaan zitten? Dat maakt ook dat het wijkteam laagdrempelig kan overleggen over de kwetsbare ouderen. De apotheek en fysiotherapeutenpraktijk maken de zorg compleet. En wie weet welke disciplines er nog bij komen. Er is in ieder geval veel belangstelling. Qua locatie kan het niet beter. We zitten in het hart van Wouw, nabij de school en de supermarkt. Daar moeten mensen toch vaak zijn, dus is het ophalen van medicijnen bijvoorbeeld lekker makkelijk. Natuurlijk veranderen een aantal zaken. Dat huisarts Markx zijn praktijk naar Wouw verhuist is allicht even wennen voor zijn patiënten maar we weten zeker dat die ook snel de voordelen ervan zullen ervaren. Bang om een nummer te worden hoeft niemand te zijn”, garandeert Pieter Vrijdag. “Bij ons allemaal staan de patiënten op de eerste plaats. Dat zal absoluut nooit veranderen.”

“Bij ons allemaal staan de patiënten op de eerste plaats”

Lees de komende maanden in deze krant over de ontwikkelingen rondom het nieuw te bouwen gezondheidscentrum in De Rotselaer. 

Gezondheidscentrum De Rotselaer, Kloosterstraat 11, 4724 EE Wouw

Aan het interieur van het nieuwe gezondheidscentrum moet nog veel gebeuren.
Praktijk Vrijdag
Praktijk Vrijdag