Notaris Mr. Ellen Bongaerts
Notaris Mr. Ellen Bongaerts

Heeft u ook zo’n folder in de bus gekregen?

Algemeen

Onlangs viel bij mij thuis een reclamefolder in de bus die ik ook van cliënten al vaker heb gezien, omdat ze hem mee naar kantoor hadden genomen. Hoe de verzender aan onze adressen komt, is een andere vraag, maar daar gaat dit stukje niet over.

In de folder stond een afvinklijstje met vragen als: heeft u na 2003 uw testament nog nagekeken? Heeft u al fiscale mogelijkheden in uw testament opgenomen? En zo meer. Men probeert de ontvanger te verleiden met de verzender in gesprek te gaan om dergelijke hoogst persoonlijke kwesties met hen te bespreken. Er zijn meerdere varianten van dergelijke post. De verzender organiseert meestal ook info-avonden.

Sommige cliënten denken dat een dergelijke brief afkomstig is van een notaris. Dat is namelijk normaliter de persoon die dergelijke vragen aan u stelt. Het zijn echter commerciële bedrijven die deze folder(s) versturen en dan pas in een latere fase een notaris inschakelen voor de ondertekening van de akten. Dat moet nu eenmaal toch een echte notaris doen. Over het algemeen zijn gesprekken over testamenten in ons (uitgebreide) vakgebied bij uitstek gesprekken waarbij je tot de kern van de meest persoonlijke wensen van de mens doordringt. Een gesprek derhalve, dat je niet met zomaar iemand gaat voeren. En een gesprek waarvan het bij uitstek belangrijk is dat het vertrouwelijk kan worden gevoerd. Gelukkig zie ik vaak cliënten die wel de folder in de bus hebben gekregen maar besluiten om toch gewoon naar de notaris te stappen om de in de folder genoemde kwesties te gaan bespreken. In zoverre ben ik de verzender dankbaar voor de verzonden post. 

Wist u dat je als notaris een eed aflegt waarbij je onder meer belooft geheimhouding te betrachten? Wist u dat je als notaris een universitaire juridische vooropleiding hebt van ten minste vier jaar en daarna ten minste zes jaar praktijkervaring moet hebben opgedaan. Bovendien ook nog een drie-jarige postdoctorale beroepsopleiding. Wist u dat je als notaris je kennis middels permanente educatie jaarlijks verplicht up to date moet houden door het volgen van vakinhoudelijke cursussen? Wist u dat tegenwoordig een psychologische test ook verplicht is om notaris te kunnen worden om aan te tonen dat je geschikt bent voor ons vak? Dat is allemaal niet voor niks!
U wordt in dergelijke folders uitgenodigd om uw hele hebben en houden te moeten vertellen aan iemand die mogelijk niet eens jurist is, laat staan een wettelijke geheimhoudingsplicht heeft! Een dergelijke tussenpersoon inschakelen is helemaal niet nodig. Een notaris kan u uitstekend zelf begeleiden. Waarom zou u bovendien dubbele kosten maken? Op mijn kantoor hebben ik en mijn voorgangers ons mede tot doel gesteld om toegankelijk te zijn. De drempel is niet hoog en u loopt bij ons gemakkelijk binnen. Dat blijkt elke werkdag weer en daar zijn wij trots op.