Familie van der Heijden.
Familie van der Heijden.

Leo Krinkels bouwde internationaal beplantingsbedrijf op

Algemeen

WOUW - Heemkundekring De Vierschaer heeft een nieuw tijdschrift uitgebracht met als hoofdartikelen een interview met oud-Wouwenaar Leo Krinkels (91). Henk Hellegers zocht hem op in het Belgische Kalmthout waar hij jaren geleden neergestreken is. Het is het verhaal van een man die met hard werken van een plantenkwekerij een internationaal groenbedrijf wist te maken.

De vader van Leo, Marijn Krinkels, begon na de Eerste Wereldoorlog met een plantenkwekerij en zijn moeder opende een bloemenwinkel in de Bergsestraat. In de jaren vijftig neemt Leo het bedrijf van zijn vader over en hij richt zich op het planten van groen langs snelwegen, het aanleggen van parken en voetbalvelden. Zijn bedrijf groeit en er komen vestigingen in België, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Zelfs in het Midden-Oosten is het bedrijf van Leo een tijdlang actief.

In het interview vertelt hij ook over zijn Wouwse tijd, perikelen in de Tweede Wereldoorlog en de tijd dat hij deel uitmaakte van de Wouwse gemeenteraad.

Ellende

Een ander artikel gaat over Nelie Jacobs en Marijn van der Heijden. Hun dochter Nel vertelde over de periode in en na de Tweede Wereldoorlog toen het echtpaar voedselpakketten stuurde naar Noord- en Zuid-Holland. Aan de hand van bedankbrieven die de ontvangers stuurden wordt een beeld geschetst van de ellende die er toen heerste.

In het tijdschrift nog een nieuw verhaal van Peer Pap en een overzicht van Wouw in 2022.

Bestellen

De leden van de heemkundekring hebben ondertussen het tijdschrift thuis gekregen, maar voor belangstellenden zijn er losse nummers beschikbaar voor € 7,00.

De tijdschriften kunnen opgehaald worden op het adres Martel 6 in Wouw.
Opsturen kan ook, maar dan komen er portokosten bij.

Bestellen kan op martel6@hetnet.nl.

Leo Krinkels (rechts).