De Vierschaer; oude illustratie stoomzuivelfabriek en graanmaalderij Wouw.
De Vierschaer; oude illustratie stoomzuivelfabriek en graanmaalderij Wouw.

Nieuw tijdschrift Heemkundekring De Vierschaer

Algemeen

WOUW - De Wouwse heemkundekring De Vierschaer heeft onlangs het nieuwe tijdschrift uitgebracht met artikelen over een ‘kasteeltje’ dat ooit in de Spellestraat stond, een artikel over burgemeester A. Termeer en de verkoop van de grond en goederen van wethouder J.B. Dekkers die indertijd 90 ha grond had.

Peter-Alexander Kerkhof schreef een artikel over een huis in de Spellestraat dat in de vijftiende eeuw als Spellersteijn bekend bestond en het aanzien had van een klein kasteeltje. Dat bouwwerk is al lang verdwenen, maar in de archieven achterhaalde hij de nodige gegevens over de bewoners en hun activiteiten.

Henk Hellegers schrijft over burgemeester Aloijsius Termeer. Hij kwam net voor de Tweede Wereldoorlog als burgemeester naar de gemeente Wouw, werd later door de Duitsers gevangen gezet in kamp Vught en vervangen door een NSB-burgemeester. Vermagerd en ziek kwam hij in 1944 terug en tot 1947 bleef hij op zijn post in Wouw.

Peer Pap

Wie van een leuk, maar niet historisch verhaal houdt, kan lezen over Peer Pap. Dat verhaal is van de hand van Karel Schrooyen. Peer Pap is geënt op het beeldje van de Wouwse boer dat in de Pastoor Pottersstraat staat. Hij beleeft allerlei avonturen en haalt ook streken uit.

René Hermans onderzocht de verkoop van de goederen van landbouwer J.B. (Jan) Dekkers die in het begin van de vorige eeuw ook wethouder was in de gemeente Wouw. Hij was niet getrouwd en toen hij overleed werden zijn bezittingen, die uit 90 ha grond, twee boerderijen en een arbeidershuisje bestonden, verkocht. Het geld werd onder de erfgenamen verdeeld.

‘Schoolmeesters’

Gerard Haast kwam bij archiefonderzoek twee ‘illegale’ schoolmeesters tegen. Eén in Moerstraten die volgens de archiefstukken aan honderd kinderen les gaf en een andere op de Wouwse Hil die ook veel kinderen onder zich had. Dat speelde zich allemaal af in 1712.

Tenslotte staan er nog wat korte artikelen in het tijdschrift onder meer wat zich in de laatste drie maanden van 1972 in de gemeente afspeelde. Er is aandacht voor het 75-jarige bestaan van Brabants Heem en Piet Meul uit Heerle publiceerde wat oude versjes en liedjes.

De leden van de kring hebben het nummer inmiddels thuis gekregen, maar voor de liefhebbers zijn er losse nummers die zes euro kosten. Die kunnen afgehaald worden op Martel 6 in Wouw.