Scène uit 'Zilveruitjes en augurken' door Volkstoneel Heerle.
Scène uit 'Zilveruitjes en augurken' door Volkstoneel Heerle.

Lachtranen bij ‘Zilveruitjes en augurken’

Algemeen

HEERLE - Het Volkstoneel Heerle heeft het 78ste jaar van haar bestaan afgesloten met een bijzondere voorstelling. Twee volle zalen van dorpshuis De Schalm beleefden veel plezier aan het avondvullend blijspel ‘Zilveruitjes en augurken’. 

Het stuk, geschreven door D.J. Eggengoor, nam de bezoekers mee naar de boerderij van Jeremia Zwanepoel die er een camping met zwembad en een kantine waar popgroepen optraden van gemaakt had. Zijn huishouden werd gedaan door een mopperende en zuinige Trui Alebes die bovendien een oogje op hem had. 

Toen ze in de gaten kreeg dat Zwanepoel vriendschappelijk contact onderhield met de jeugdige kampeerster Adèle probeerde ze samen met haar zus en ‘trage’ zwager de waarheid van die vriendschap te achterhalen. 

Dat leidde tot komische taferelen, een inbraak in een caravan waar ze potten met zilveruitjes en augurken vonden. De conclusie: de kampeerster was in verwachting van Zwanepoel.

De verwikkelingen en misverstanden zorgen voor heel wat heibel en plezier waarbij een sjeik, een kastelein, een marskramer en een dame van het Leger des Heils een rol speelden. Zelfs de vrouw van Gradus Bakgraag werd aan een ‘nepsjeik’ verkocht. 

De spelers maakten er een bijzondere avond van, want er waren wat veranderingen aangebracht door plaatselijke namen in het stuk te verwerken. 

Toke van de Run, dorpsdichter Meul, de Zeezuiper en de Bameer speelden ineens een rol. De zaal ging van het ene lachsalvo naar het andere en het einde van het stuk was er een feestende massa met ineens een tweede sjeik! 

“De spelers hebben het prima gedaan”, was de conclusie van regisseuse Jeanne Reijnders, die met een staande ovatie op het podium werd gehaald. Dat applaus gold zeker ook voor de mensen van licht en geluid en de souffleurs. 

In 2025 viert het Volkstoneel het tachtigjarig bestaan en nu al wordt nagedacht over de plannen om daar iets heel bijzonders van te maken.

Het gehele toneelgezelschap bij de succesvolle opvoering in Dorpshuis De Schalm.