Zonder het gedreven team van vrijwilligers zou Super de Buurt niet kunnen bestaan.
Zonder het gedreven team van vrijwilligers zou Super de Buurt niet kunnen bestaan. Foto: Els Rommers

Super de Buurt al tien jaar een onmisbare spil

Algemeen

HEERLE – Tien jaar geleden werd op initiatief van de leefbaarheidsgroep Heerle en met steun van lokale ondernemers, bewoners en de gemeente het leegstaand pand tegenover de kerk opnieuw ingericht als supermarkt, dit keer in eigen beheer. Hoewel de start uitdagend was, genereerde de winkel al snel genoeg inkomsten om het hoofd boven water te houden. Minstens net zo belangrijk is de functie die Super de Buurt naast het winkelgemak is gaan vervullen. Het is de plek geworden waar vrijwilligers zingeving, sociale interactie en een veilige leeromgeving vinden en waar klanten elkaar ontmoeten en tijd nemen voor een praatje en een bakkie koffie.

Iedereen die Super de Buurt binnenstapt wacht een hartelijke begroeting. Wie voor het eerst komt, zal verrast zijn door de ruime opzet en het uitgebreide assortiment. Het is één van de redenen waarom de winkel zo goed loopt. Maar dat is zeker niet de enige motivatie van de klanten om ‘hun’ dorpssupermarkt frequent te bezoeken. “Met uitzondering van de feestdagen, staat hier zelden een rij voor de kassa. En is het wat drukker, vindt men dat niet erg. Dan babbelen ze met degenen die ook geduldig op hun beurt wachten”, vertellen Ellie Hopmans, Yolanda Buermans en Lisette Boelhouwers, de drie assistent bedrijfsleidsters. De dames zijn het roerend met elkaar eens: “Er hangt hier zo’n fijne sfeer, de vrijwilligers zijn supergemotiveerd en dat straalt af op de klanten.”

Tien jaar terug

Eerst even een korte duik in de ontstaansgeschiedenis. Na het jarenlang zonder supermarkt te hebben gesteld, vonden Leefbaarheidsgroep Heerle, lokale ondernemers en de gemeente dat dit moest veranderen. Het moest een buurtsuper worden in eigen beheer onder de vlag van een coöperatie. Uit peiling onder de Heerlese bevolking bleek dat er voldoende draagvlak voor was. “Er werden zo’n 180 certificaten verkocht met een waarde van € 100 tot 1000 per stuk”, weet Ellie nog goed. “Plus werd er een crowdfunding opgezet. In maart 2014 was het zover en zou Super de Buurt haar deuren openen. Maar toen ging onze leverancier failliet en werd de opening een week uitgesteld. Het bijpassende kassasysteem dat we al hadden gekocht, was overbodig. De komende twee jaar moesten we maar zien te overleven, was onze stellige overtuiging. Het tegendeel bleek waar. Binnen vijf jaar konden we de crowdfunding aflossen en onze eigen broek ophouden. En dat terwijl we flink moesten investeren in de winkel. Er kwamen onder andere een nieuwe voordeur, diepvries, kassa, computer en dweilmachine. Onlangs zijn er zonnepanelen gelegd, met steun van de Rabobank en de Lions Club die Super de Buurt een warm hart toedragen en duurzaamheid stimuleren.”

Kracht van de buurtwinkel

“Zelfs uit omliggende dorpen komt men speciaal naar onze winkel en ook de nieuwe wijk boort een nieuwe doelgroep aan”, stipt Lisette aan. “Er is veel waardering voor de kwaliteitsproducten die we verkopen, zoals de Campina-artikelen, vlees van de ambachtelijke slager en ons overheerlijke verse brood en koeken. Vooral onze Puitenbollen en Puitenschijven die we iedere carnaval verkopen, vliegen altijd over de toonbank. Een deel van de opbrengst daarvan gaat naar de plaatselijke carnavalsstichting. De ruime opzet van onze winkel wordt als zeer prettig ervaren en bleek tijdens corona een zegen; hier konden ze veilig boodschappen doen. Ondanks de fysieke afstand die bewaard moest worden, bleef Super de Buurt ook toen een plek van verbinding en saamhorigheid. Die vormen de kracht van deze winkel. Er is oprechte aandacht en zorg voor elkaar. Is een klant door een operatie niet in staat om te komen, bezorgen we de boodschappen thuis.”

Tot bloei

Lisette, Ellie en Yolanda zijn de enige betaalde krachten. “De rest werkt op vrijwillige basis”, stipt Yolanda aan. “Zonder hen is er geen winkel. Iedere vrijwilliger heeft een eigen motivatie. Wij zien hier bijzondere dingen ontstaan: mensen die zich hier zo op hun gemak voelen dat ze uit een sociaal isolement komen, mensen met een andere culturele achtergrond die bij ons de taal leren spreken, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die dingen leren die ze voor onmogelijk hadden gehouden en ouderen die zich nog nuttig willen maken. Allemaal komen ze hier tot bloei. Als je een vrijwilliger aan het einde van de dag hoort zeggen ‘wat hebben we toch weer lekker gewerkt’, zegt dat toch alles? We doen dit samen, leren van elkaar en streven hetzelfde doel na, of je nu de winkelaankleding, onderhoud of de administratie doet, schoonmaakt, de kassa bedient of brood snijdt. Iedereen is even waardevol, inclusief het bestuur dat achter de schermen bergen verzet. Niet iedereen is even zichtbaar maar wel onmisbaar!”

Ervaringsverhalen

“Hoe mooi ook, uitdagingen zijn er genoeg”, erkent Ellie. “Zie alleen maar de planning van 65 vrijwilligers rond te krijgen. Daarnaast hebben we te maken met prijsstijgingen en moeten we meer moeite doen om ondernemers te vinden die ons willen sponsoren. Als iedere dorpsbewoner wekelijk een mandje boodschappen bij ons komt halen, zou deze winkel zonder enige zorg kunnen draaien”, doet Ellie een oproep. “Deze buurtsuper heeft zijn nut wel bewezen. Met alle kennis en ervaring die we inmiddels vergaard hebben, zijn we zelfs een voorbeeldwinkel geworden voor andere gemeentes.” Dat de betrokkenheid van de vrijwilligers groot is, bewijzen de verhalen van Bart de Beer en Lieke Gerritse. Bart van 87 jaar en geboren en getogen in Roosendaal, woont ondertussen alweer 60 jaar in Heerle. “Na mijn pensioen ben ik hier 10 jaar geleden als technicus aan de slag gegaan”, verklaart de kwieke senior. “Dat schonk voldoening. Ondertussen ben ik gestopt vanwege zorgtaken thuis, maar nog iedere ochtend kom ik koffiedrinken. Soms word ik nog gevraagd voor klusjes en die doe ik met plezier.” De 35-jarige Lieke vond in de Heerlese buurtsuper een adres waar zij zich volledig gehoord en gezien voelt. “Ik heb een eetstoornis”, vertelt zij openhartig. “Bij de vorige bedrijven waar ik werkte, heerste veel negativiteit. Daar ga ik slecht op. Hier belandde ik in een warm bad, laad ik op aan de positieve sfeer en heb ik vriendschappen gesloten. Ik ben hier gewoon Lieke en niet iemand met een aandoening.” “Maar je doet het ook geweldig”, haakt Yolanda hierop in, waarop Lieke zichtbaar is geraakt. “Deze winkel is gewoonweg mijn redding geweest”, vat ze samen.

Wie jarig is trakteert 

Aan het jubileum wil Super de Buurt niet zomaar voorbij gaan. “Onze vrijwilligers zetten we in het zonnetje”, verklappen de assistent filiaalleidsters. “Het hele dorp wordt uitgenodigd voor een feest in De Schalm en klanten kunnen sparen voor de tasactie. Samen gaan we de toekomst vol vertrouwen tegemoet!”

Bij Super de Buurt wordt veel aandacht besteed aan verse, lokale producten.