Afbeelding
Foto: AB

‘Sluikstorter’ van Wouwse Plantage

Algemeen

WOUWSE PLANTAGE - Het is half januari 2024. Tijd voor een opruimbeurt rond het huis, in de garage of op de camping. Maar er is zoveel rommel en sommige zaken zijn zo groot dat het niet in de afvalcontainer past. ‘John’, zo noemen wij hem voor het gemak, komt nu in beeld. 

“John, weet jij iemand die dit kan afvoeren?” John: “Geen probleem. Ik kom woensdagavond wel even langs. Dan ben je zo van de rommel af.” Het inladen in de achterbak is inderdaad maar even werk. Het uitladen gaat nog sneller. Het is namelijk al pikkedonker als John zijn auto de Wildersedreef instuurt. Op de hoek van het bosperceel stopt hij even en tuurt in de achteruitkijkspiegel. Geen autolampen te zien. Snel stapt John uit. Een paar seconden later vliegt de rommel richting de sloot. Weg met die zooi! Snel rijdt John verder. Even later zit hij achter een pilsje, na te genieten van zijn geslaagde opruimactie. 

Maar er is een verrassing! Voor wie? Voor de gemeente Roosendaal natuurlijk. Die krijgt op donderdagochtend een melding binnen van een afvaldumping, in België noemen ze dat een “sluikstorting”, aan de Wildersedreef te Wouwse Plantage. De mannen van de gemeente ruimen de volgende middag alles netjes op. Maar nu komt de tweede verrassing. Wie gaat er dan nog meer verrast worden? John natuurlijk! Want die wist niet dat er een wildcamera nabij de stortplaats was aangebracht. Zijn auto-kenteken is, door puur toeval, mooi in beeld. We vragen bij de gemeente Roosendaal even na wat zij doen in dit soort gevallen en wat dat John gaat kosten.

De gemeente past bestuursdwang toe. Zij gaan de kosten van de noodzakelijke handelingen in rekening brengen bij overtreder John. Kosten? Denk dan aan afvoer en vernietiging van het afval, materieelinzet zoals de vrachtauto, kosten toezichthouder, kosten medewerkers openbare werken en eventueel kosten jurist. Daarbovenop natuurlijk ook administratie + incassokosten als iemand weigert te betalen. Je schrikt van het totaalbedrag, van minimaal honderd tot honderden euro’s! 

John had het afval milieuvriendelijker en beslist goedkoper kunnen afvoeren naar het grondstoffencentrum. Oh ja, John hoeft niet direct te betalen want ambtenaren werken zorgvuldig en dat kost tijd. Hij mag dus nog even (gespannen) afwachten wat dit akkefietje hem gaat kosten. De gemeentelijke brief valt straks vanzelf in zijn brievenbus. Wanneer? Dat is de derde verrassing!